Žalac

Igor Galo
Autor/ica 15.8.2018. u 09:43

Žalac

Umjesto da se kupam u moru jadranskom ja prebirem po starim papirima i novinama koje dovlačim i slažem zadnjih trideset godina po kući. Naiđem i na jedan požutjeli list (čisto žutilo) s pretencioznim nazivom „Žalac – hrvatski humoristički list , pilot broj, srpanj 1995.  5,00 kuna“. „Pilot broj“ ima u zaglavlju sliku glave pilota s kožnom kapuljačom iz ranih godina prošlog stoljeća kako  bi čitatelji znali o čemu se radi, jer  radi se o (uz)letu, valjda humora.

„Humoristični list“ obiluje tipičnim našim hrvatskim humorom koji nažalost nije doživio ni prvi broj nakon ovog „pilota“, barem koliko ja znam.  Međutim i taj „pilot“ broj će imati svoje mjesto u povijesti hrvatske duhovnosti i „duhovitosti“ na putu u demokraciju i vječnost…

zalac1

List je osmišljen i tiskan 1995. godine u vrijeme kad smo već proslavili akciju „Bljesak“ i spremali se za „Oluju“, za koju nismo ni znali da će se dogoditi ali je znao „humoristični list“, naime list „odiše“ humorističkim nabojem od prve do zadnje stranice (vidi detalj).

 zalac2

Vrli autori „pilotirali“ su ovim humornim „pilot“ brojem. Evo važnih „pilota“ – Ivan Kušan, Hrvoje Hitrec, Ivan Slamnig i urednik „pilot broja“ Pajo Kanižaj koji obećava da  „žalac mali žari pali i bode sve protiv Hrvatske. Svi meta samo Hrvatska sveta“.

zalac3

Za karikature su se pobrinuli Davor Štambuk, Vjekoslav Šutej, Mojmir Mihatov, Ivan Pahernik … Zatim Stjepan Babić i njegovi politički vicevi…

Humoristički list koji je najavio civilizacijsku tragediju zadnje dekade prošlog milenija.

Nakon dvadeset tri godine od izlaska „pilot“ broja „Žalca“ , stvarno se imamo čemu smijati – sebi!

Igor Galo
Autor/ica 15.8.2018. u 09:43