Zaplesao ‘Mali princ’

Autor/ica 9.5.2012. u 12:55

Zaplesao ‘Mali princ’

Trideset prekrasnih plesača ove međunarodne plesne skupine

Crédits photo : Jean-Laurent Ratel

 ‘Veliki kanadski balet ‘iz Montreala pretvorio je ‘Malog princa’ Saint-Exupéryja u plesne korake …pas de deux. 

Nema ni aviona, ni lisice. A to je ipak ‘Maliprinc’. Prepoznajemo ga po njegovom čudnovatom izrazu, kao da je pao sa neke zvijezde, i po boi, zmiji u obliku šešira, što su sve vrijeme na sceni pored njega. ”Već dvadeset godina želim predstaviti ‘Malog princa’ u plesnom obliku”, objašnjava nizozemska koreografkinja Didy Veldman, koja je zanat ispekla u Ženevskom baletnom ansamblu, gdje će sljedeće sezone predstaviti ‘Figarovu ženidbu’ i  koja ove godine potpisuje svoj peti komad u suradnji sa ‘Velikim kanadskim baletom’ iz Montreala. “Kasno sam pročitala ‘Malog princa’. A odmah sam shvatila da su njegova humanist, poezija, izuzetna jednostavnost od istog štofa kao i ples”.

Gradimir Pankov, već deset godina umjetnički direktor ‘Velikih kanadskih baleta’, odmah joj je naručio posao. Kako ne pomisliti na to? ‘Maliprinc’ bi mogao biti u modernom plesu ono što je ‘Labudovo jezero’ u klasičnom baletu: nezaobilazan komad koji će puniti sale u cijelom svijetu, sa ovom međunarodnom kompanijom  sa trideset čudesnih plesača.

 “Željela sam pretočiti u pokret i scenografiju ozračje i senzacije koje vas dotaknu kad čitate ovu knjigu. Tražila sam kako postići tu dubinu, kako postaviti ista pitanja o našem životu, ali nisam namjeravala prenijeti doslovno svaku riječ iz knjige”, uvjerava Didy Veldman. Dakle nema ljubičastih i zlatastih crteža de Saint-Exupéryja. “Oni su upućeni djeci, ali knjiga nije samo za djecu napisana”, objašnjava Didy. Nema ni pilota ni geografa. Nema ni pješčane pustinje ni vulkanskih kratera. Didy nije htjela ni dekor. Postavljena je gola scena koja ima ogromno ogledalo u kojem se vide plesači s leđa i odozdo. Prava umiješnost: posmatranje, pitanje tačke gledanja i izgleda središnja su pitanja u ‘Malom princu’. A gledatelj je smješten u vlastito ispitivanje svijeta.

Pjesma zvijezda

Didy Veldman dodaje nekoliko specimena svojstvenih našem vremenu, kao što je nesrećnica, koja se bori sa svojim fizičkim izgledom. Onda ona igra svoje ‘sve ili ništa: ples i  samo ples. Sa arabeskom kao figurom elana, torzijom koja predstavlja sumnju i ranjivost, skokom za napad u svojoj kompoziciji, utjelotvorenje umijeća upotrebe tijela baletnog ansambla kao kontrapunkt liku Malog princa – da bi naglasila njegovu usamljenost.  Koreografija je odlična, na visokoj razini plesača, posebno u muškom ‘pas de deux’, Malog princa i Zmije ili sa Vodičem. Pokreti su u dijalogu ili u ispitivanju, prenose se sa jednog na drugo tijelo, udvostručavaju se, presijecaju se u zatvorenu komunikaciju intenzivne i obeshrabrujuće ljepote.

Često se čuje smijeh Malog princa i njemu draga pjesma zvijezda, likovi su iscrtani po mjeri – ali planetu nismo promijenili. Predstava se premijerno igra u Teatru Maisonneuve u Montrealu, svibnja 2012.

 

Le Figaro.fr  Ariane Bavelier

 

 

Autor/ica 9.5.2012. u 12:55