Započeo Festival mlade publike ‘Korzo’: Suvremen, živ i moderan teatar!

Nikola Vučić
Autor/ica 20.9.2014. u 03:09

Izdvajamo

  • "U Mostaru, u ovome trenutku, ključno je da se mlađoj publici ponudi uvid u suvremen, živ i moderan teatar
  • zbog toga što oni trebaju formirati svoj ukus i svoja gledateljska očekivanja, a nažalost za to nemaju prilike. Velika je to grupa publike koja je zanemarena i ne trebamo se onda mnogo čuditi da među mladim ljudima postoji određen otpor prema teatru i da postoji mišljenje kako je to nešto dosadno i staromodno
  • nešto što pripada nekim drugim vremenima i generacijama", kazala je Tanja Miletić Oručević.

Povezani članci

Započeo Festival mlade publike ‘Korzo’: Suvremen, živ i moderan teatar!

Sinoć je premijerom dokumentarne predstave “Unutrašnji Mostar” u izvedbi mladih glumaca J. U. Mostarski teatar mladih u Mostaru službeno otpočeo Prvi međunarodni teatarski festival mlade publike “Korzo” koji će trajati do 22. rujna, te kroz dane koji slijede mladoj mostarskoj publici predstaviti izvedbe kazališnih skupina iz BiH i regije. 

Piše: Nikola Vučić

Predstava “Unutrašnji Mostar” nastala kroz dokumentarni teatarski projekt na kojem su proteklih dana radili glumci Mostarskog teatra mladih zajedno sa ukrajinskim umjetnicima iz Totem Center Theatre Lab – redateljem Maksymom Afanasyem i dramskim piscem i sociologom Mykolom Homanyukom uspješno je izvedena sinoć na pozornici Mostarskog teatra mladih u Mostaru, a u sklopu programa Festivala “Korzo”. Predstava je to koja se temelji na dokumentarističkom i sociološkom istraživanju grada, a u kojoj osnovu za dokumentarni komad predstavljaju dubinski razgovori sa prolaznicima i stanovnicima Mostara, promatranja i zapažanja ovoga grada , kao i video i fotografski art-efekti.

Istu večer nakon izvedbe ove predstave, na Maloj sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru Festival “Korzo” je publici ponudio kazališni komad “Džepovi puni kamenja” u izvedbi glumaca Sarajevskog ratnog teatra – SARTR – autorice irske dramatičarke Marie Jones koja u priči o dvojici statista koji postaju prijatelji statirajući na velikom holivudskom filmu savršeno suprotstavlja umjetnost i život u nama mentalitetski bliskom tragikomičnom miksu.

RAZVOJ MLADE PUBLIKE

Festival mlade publike “Korzo” ima za cilj mladim ljudima predstaviti kazališne predstave koje u svom izrazu prave i produciraju mnogo življi i moderniji teatar u odnosu na onaj koji se već nudi na pojedinim festivalima u Mostaru, a kako kaže direktorica J. U. Mostarski teatar mladih dr. Tanja Miletić Oručević – koja je ujedno i osmislila ovaj cijeli festivalski projekt – u njezinom fokusu, kao i u fokusu interesa Festivala jest razvoj mlade publike u Mostaru:

Snimka cijelog zaslona 18.9.2014. 145039.bmp“U fokusu moga interesa upravo je razvoj mlade publike i mislim da je to najvažniji cilj koji bismo ispred sebe trebali postaviti, dakako ne zanemarujući pritom druge generacije koje žele dolaziti u teatar. U Mostaru, u ovome trenutku, ključno je da se mlađoj publici ponudi uvid u suvremen, živ i moderan teatar; zbog toga što oni trebaju formirati svoj ukus i svoja gledateljska očekivanja, a nažalost za to nemaju prilike. Velika je to grupa publike koja je zanemarena i ne trebamo se onda mnogo čuditi da među mladim ljudima postoji određen otpor prema teatru i da postoji mišljenje kako je to nešto dosadno i staromodno; nešto što pripada nekim drugim vremenima i generacijama. No, vjerujem kako ovakav festival ima snagu da ih razuvjeri u to viđenje upravo zato što jedan suvremeni teatar koji nosi energiju mladih ljudi nije nimalo dosadan i on pripada njihovom vremenu”, kazala je Miletić Oručević.

(OBRAZOVNI) SISTEM – BIJEG OD TEATRA

Jedan od temeljnih razloga zbog kojeg mladi u Mostaru, ali i u Bosni i Hercegovni nemaju praksu posjeta kazališnim predstavama, kao ni drugim oblicima izvedbenih umjetnosti svakako je obrazovni sistem i nepostojeći pravilnici kojima bi se srednje škole obavezale da, sukladno nastavnim planovima i programima, učenicima ponude odlazak na kazališnu predstavu, dok se ta praksa u osnovnim školama još uvijek nije izgubila, ali se ona svodi na volju pojedinih učitelja. Takav oblik izvanučioničke nastave prema Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi u susjednoj Republici Hrvatskoj podrazumijeva ostvarivanje planiranih programskih sadržaja izvan školske ustanove, a u njih osim posjeta kazalištu spadaju i posjet kino-projekcijama i umjetničkim galerijama. 

Svojevrstan korektiv obrazovnog sistema nedvojbeno je Javna ustanova Mostarski teatar mladih koja u kontinuitetu kroz dramski studio ove ustanove održava radionice teatra za mlade s ciljem angažiranja, obrazovanja i inspiriranja mladih ljudi, a koje predvode glumac Boris Marić i dramska pedagoginja Adela Lerić.

korzo3

Scena s radionice dramskog studija J. U. Mostarski teatar mladih

Direktorica ove ustanove, Tanja Miletić Oručević, kaže kako je nužno potrebno kroz obrazovni sistem njegovati posjete učenika teatru upravo i zbog složenosti ove umjetnosti:

“Ključno je pitanje zašto obrazovni sistem ne uključi, makar kroz srednjoškolsko obrazovanje, obavezu odlaska učenika na kazališne predstave. Naravno, velika sam zagovornica učešća bilo kojeg umjetničkog obrazovanja i u osnovnoškolskom, ali i u srednjoškolskom obrazovanju, i zaista mislim kako je za sve mlade ljude obrazovanje iz oblasti umjetnosti općenito nešto što u svakom smislu obogaćuje njihov život i proširuje njihove sposobnosti na mnogo korisnih načina. Za teatar je to posebno važno: Teatar je zapravo vrlo složena umjetnost jer kod razumijevanja i čitanja teatarske umjetnosti je poprilično kompliciran i zaista je potrebna određena edukacija tj. određeno vrijeme koje se provede u upoznavanju i postepenom ulaženju u mogućnost samoga razumijevanja kodova teatarskoga jezika da bi čovjek postao kompetentni teatarski gledatelj. Ne smijemo zaboraviti da je teatar takva vrsta umjetnosti koja po svojoj prirodi zahtjeva edukaciju gledatelja da bi zaista do te mjere ušao u mogućnosti njegovog značenja te da bi postao netko tko u potpunosti može u njemu uživati. Jako je bitno da djeca i mladi, a to mi u J. U. Mostarski teatar mladih njegujemo, gledaju predstave koje su adekvatne za njihov uzrast.”

PROGRAM DO KRAJA FESTIVALA

Večeras će u 18 sati na sceni “Potkrovlje” Javne ustanove Mostarski teatar mladih, akad. glumica Mirela Mijačank Kordić izvesti kazališnu predstavu “Sedam uzdaha”, dokumentarnu monodramu baziranu na dokumentarističkim zapisima iz knjige ‘Ženska strana rata’, koju su u Beogradu 2007. godine pripremile i izdale “Žene u crnom”. Ova monodrama sadrži osobna svjedočenja i iskustva žena tijekom ratova vođenih na području bivše Jugoslavije od 1991. do 1999. godine, kao i njihovu hrabrost i snagu da prevaziđu ratne traume i uspostave normalan život.

Nakon monodrame, istoga dana u 20 sati će na Maloj sceni Hrvatskog narodnog kazališta Mostar, kazalište “Kosztolanyi Dezső” / Ansambl Andraša Urbana iz Subotice izvesti predstavu Marta Bereš One-Girl Show”.

Posljednjega dana, u nedjelju 21. rujna na programu su još dvije predstave: u 18 sati, na sceni Mostarskog teatra mladih, riječka “Posve moguća družina” gostuje s predstavom Sezona kiselih krastavaca”. Priča je zamišljena kao ogledalo hrvatske zbilje, a zrcali priču o obitelji koja je iz stanja imaštine došla u stanje neimaštine. U vrijeme zimskih odmora, obitelj koja je ranije išla na skijanje, odluči se skrivati u stanu kako bi prijatelji i susjedi mislili da su otišli na skijanje.

Festival završava predstavom Gledališča Glej iz Ljubljane “Janezova pasija”, koja će biti izvedena na Maloj sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, u 20 sati. Satirična je to priča koja na uzvišen način pasije prati život izmišljenog slovenskog političara od njegovog djetinjstva do vrhunca života.

TRANSVERZA-Munever-Salihović

Otvorena izložba fotografija
Munevera Salihovića

Uz službeni dio Festivala mlade publike “Korzo” iz Mostarskog teatra mladih organizirali su i prateći program u sklopu kojeg je sinoć u prostorijama J. U. Mostarski teatar mladih otvorena i izložba fotografija “TRANSveRZA” autora Munevera Salihovića; a osim izložbe fotografija započela je i radionica teatarske kritike u OKC Abrašević koju predvodi prof. Ronald Panza. Predviđeni su i razgovori s umjetnicima koji će se odvijati u prostorijama Mostarskog teatra mladih u subotu i nedjelju s početkom u 11 sati. 

Nikola Vučić
Autor/ica 20.9.2014. u 03:09