Zašto bez Topčića

Gradimir Gojer
Autor/ica 7.5.2017. u 09:53

Zašto bez Topčića

Foto: avaz.ba

Najuspješniji živi bh. dramatičar i, temeljno, izvrsni prozaist, ovjenčan mnogim nagradama i priznanjima, Zlatko Topčić, ne participira u repertoarima bh kazališta u ovom trenutku.

Sam sam režirao nekoliko Topčićevih tekstova i uvjerio se u vrijednost i iznimnu dramatsku potencijalnost njegovoga dramskog pisma, vrsnih dijaloga i monologa u njemu…

Bilo je visoko moralno, etično i posve jasno zašto Topčić nije želio da se njegovi dramski komadi izvode premijerno na pozornici Kamernog teatra 55, dok je sa uspjehom umjetnički predvodio teatar iz sarajevske ulice Maršala Tita. Ali, posve je nelogično da pisca koji je dramskim formama podigao kvalitet bh. dramskog pisma, a posebno kao negdanjeg čelnog čovjeka ove kuće, koji je davao boju ovom jedinstvenom mjestu kazališne akcije, danas nema na repertoaru ovoga teatra. Ipak, Topčića nema ni na repertoarima drugih bh. teatara. Pravi je to luksuz kad znamo da bh. dramsko pismo niti je naročito kvalitetno razbokoreno niti brojno.

Naravno da i mladi, novopridošli dramski autori zaslužuju pozornost, pogotovo ako posjeduju kvalitet za izvođenje na pozornicama profesionalnih teatara.

Ali, nažalost, uz Topčića na repertoarima nema niti Jančića, Stojanovića, Kovačevića, Fetahagića, Alispahića… Stvar donekle spašava odlična predstava Teferič po djelu Derviša Sušića u Kamernom teatru 55 i predstava po tekstu Ljubice Ostojić u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Sigurno da odgovore na ova pitanja repertoarnog, ali i šire, kulturologijskog karaktera, treba potražiti u  vođstvima teatara, pa i kod kora bh. redatelja.

Zlatko Topčić stvara ozbiljno, iznimno pregnantno ali i umjetnički referentno. Na potezu su oni koji su  zaboravili na njegovo kvalitetno književno djelo.

Gradimir Gojer
Autor/ica 7.5.2017. u 09:53