ZAŠTO IZ SVE SNAGE PODRŽAVAM SARAJEVSKU ZIMU?!

Gradimir Gojer
Autor/ica 12.2.2019. u 11:31

ZAŠTO IZ SVE SNAGE PODRŽAVAM SARAJEVSKU ZIMU?!

BIH-X

Kada je osnovana kao kulturni doprinos Četrnaestim zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu Sarajevska zima, koja je baštinila i prethodna iskustva Poetike prostora (Bašlar!) bila je novum za koji su svi glasali i bili spremni odvajati i materijalna sredstva za nju…
A trideset pet godina kasnije Sarajevska zima je pastorče kod svih kantonalnih i gradskih, o entitetskim i državnim fondovima i kasama da i ne govorim…

Što je uzrokovalo tako krupnu promjenu u ponašanju političkih i kulturnih vlasti? Čak ni Eyof pretjerano ne haje za kulturu, pa ni za Sarajevsku zimu.

Stvari su jasne.

Na Zimu ovdašnje vlasti gledaju kao na relikt socijalističke prošlosti.

Pa što hoće ti nacionalistički kulturtregeri, da zaboravimo trideset pet blistavih godina Sarajevske zime, njen veličanstveni doprinos književnosti, slikarstvu, teatru, baletu i operi, očuvanju kulturnog identiteta BiH? Sve da zaboravimo iz ideologijskih razloga?!

Sramotno, necivilizacijsko razmišljanje onih koji kad čuju riječ kultura posežu za pištoljem. Neshvatljivio i potpuno nedostojno!

Neki ljudi koji danas odlučuju o novcima poreskih obveznika morali bi ponovno u osnovnu školu.
I umjesto da podrže ono što su podržali UNESCO i Savjet Europe, bosanskohercegovački recentni političari nemaju nikakav senzibilitet za festival Sarajevska zima???!

Zato sam svim srcem uz Sarajevsku zimu i Ibrahima Spahića, Europejca među političkim bh. pigmejcima.
VIVAT SARAJEVSKA ZIMA!

Gradimir Gojer
Autor/ica 12.2.2019. u 11:31