Završen 4. Fra Ma fu festival: Sudionici, gosti i stanovnici Fažane tijelima načinili koreografiju za Milenijski fotografiju posovećenu Mati Parlovu

tačno.net
Autor/ica 23.9.2018. u 20:26

Završen 4. Fra Ma fu festival: Sudionici, gosti i stanovnici Fažane tijelima načinili koreografiju za Milenijski fotografiju posovećenu Mati Parlovu

Snimanjem Milenijske fotografije koja simbolizira Matu Parlova završen je 4. Fra Ma Fu festival reportaže i reportera koji je od 20. do 23. rujna održan  u Fažani i na Brijunima. Za potrebe snimanje 645. Milenijske fotografije Šime Strikomana lik Mate Parlova, boksačkoga šampiona rođenoga u Fažani, u karakterističnoj pozi u ringu sudionici i gosti Festivala te stanovnici Fažane načinili su svojim tijelima na glavnom mjesnom Trgu Sv. Kuzme i Damjana. Nakon toga snimljena je i 646. Milenijska fotografija sa motivom amfore, povijesnom reminescencijom koja se nalazi u u grbu Fažane.

thumb

Festivalski program je danas zaključen na Brijunima razgovorom o novinarskoj (ne)solidarnosti. Na okruglom stolu pod nazivom „Novinari – kolege ili neprijatelji“ o stanju u njihovim sredinama govorili su Marijana Camović, predsjednica Sindikata medija Crne Gore, Štefica Galić, urednica portala Tačno.net iz BiH te istraživački novinar Vladimir Kostić iz Srbije uz moderatora Sašu Lekovića iz Hrvatske.

U pravilu se u svim tim sredinama, uključujući Hrvatsku, mediji i novinari suglase oko općih pitanja radnih prava i sloboda, dok često nema solidarnosti s novinarima čije se medijske kuće zatvaraju i oni ostaju bez posla, zaključili su sudionici. Solidarnosti je još manje ako se radi o novinarima i medijima koji zastupaju stavove suprotne vladajućim političkim elitama i poslovnom interesima kojima su novinari s integritetom i slobodni mediji smetnja.

Štefica Galić, koja je sama izložena brojnim prijetnjama zbog svog novinarskog rada, opisala je da je su u podijeljenoj BiH uz političke podjele prijetnja novinarskoj solidarnosti također i one entitetske i nacionalne. Saša Leković zaključio je da bi bilo principijelno dati podršku kolegama novinarima kad se krše njihova prava čak i kad se ne slažemo sa stavovima koje zastupaju.  Vladimir Kostić je pak istaknuo da solidarnost znači i to da se ne šuti kad se krše prava kolega, pa i da se pretrpi šteta u profesionalnom smislu, na primjer da se ostane bez novca od reklame ukoliko je to cijena da bi novinar i medij ostao profesionalno korektan.

337-42381559_2274737085888608_6400886466712436736_n

Iz publike se tada javio slobodni novinar Domagoj Margetić koji je rekao da već 18 dana štrajka glađu navodeći da su na  njega veliki pritisci zbog njegovog istraživačkog rada, ali da institucije ne reagiraju na njegove prijave, a nema reakcije ni od kolega novinara.  Organizatori Fra Ma Fu festivala najavili su da će objaviti priopćenje o njegovom slučaju.

Subotnji program završio je predstavom „Slučajni perverznjak“ Gradskog kazališta Joza Ivakić iz Vinkovaca. Prije toga povjesničar Marijan Lipovac upoznao je publiku sa povijesno zanimljivim susretom reportera i nobelovca. Ispričao je kako je Franjo Martin Fuis intervjuirao i svojom reporterskom znatiželjom šarmirao Lavoslava Ružičku 1940. godine. Naime, slavni kemičar je svoj govor povodom dodjele Nobelove nagrade održao u Zagrebu, umjesto u Stokholmu, zbog rata koji se već rasplamsao u Europi. Dok je putovao iz Švicarske u Zagreb, Fuis je s njim razgvarao u vlaku i za „Novosti“ napravio niz fotografija i „vanredno simpatičan razgovor s Lavoslavom Ružičkom“, koje ga je ocijenio kao osobu „dostojanstvene jednostavnosti“, kako je napisao u svom članku.

N2209MG11_slika_u_clanku

Ovogodišnji Fra Ma FU festival, prvi u Fažani nakon tri održana u Fuisovoj rodnoj Virovitici, na 35 programa okupio je 90 , oko 130 novinara te ukupno više 200 sudionika i gostiju iz 13 zemalja.

tačno.net
Autor/ica 23.9.2018. u 20:26