Završena Akcija 3.000 knjiga za biblioteke u BiH

tačno.net
Autor/ica 14.12.2016. u 11:49

Završena Akcija 3.000 knjiga za biblioteke u BiH

NVO Gariwo s ponosom objavljuje da je završila prije godinu dana započetu Akciju 3.000 knjiga za biblioteke u BiH. U akciju su uključene biblioteke srednjih škola, fakulteta i gradske biblioteke.

Izvršena je distribucija 3.350 primjeraka knjiga objavljenih u tri edicije NVO Gariwo iz Sarajeva: Pitanje svih pitanja, Veritas i Kaleidoskop stranih autora: Micheala Naglera, Michaela Worsnipa, Rachel M. NacNair, Gabriele Nissima, Michaela Lapsleya, Irshad Manji i domaćih autora: Velimira Miloševića, Dževdane Jašarević, Lazara Manojlovića, Svetlane Broz, Gradimira Gojera, Bobana Stojanovića i Gorana Sarića.

Akciju je volonterski vodio Gradimir Gojer, koji je fundusu Gariwo priključio 1.150 knjiga iz svoje privatne biblioteke, tako da je u 251 biblioteku u 44 mjesta širom Bosne i Hercegovine Gariwo dostavila ukupno 4.500 knjiga.

Uz knjige je podijeljeno i 4.000 CD-ova sa himnom Gariwo Imaj petlju – oda građanskoj hrabrosti, za koju je tekst i muziku napisao Besim Spahić, aranžman Amir Bjelanović – Tula, a vokalni solisti su Mladen Vojičić Tifa, Dražen Žerić Žera, Irina Kapetanović i Dječiji hor „Princes krofne“.

Bibliotekama je podijeljeno i 2.500 brošura o dobitnicima Nagrada Duško Kondor za građansku hrabrost  i za njenu afirmaciju.

Akcija 3.000 knjiga za biblioteke u BiH realizovana je u cilju obezbjeđivanja literature o građanskoj hrabrosti na našim jezicima, obzirom da se u toku petnaestogodišnjeg rada NVO Gariwo na edukaciji o građanskoj hrabrosti najčešće čuo komentar prosvjetnih radnika da nemaju literaturu o toj temi na našim jezicima.

Imajući u vidu važnost povećanja bibliotečkih fundusa Gariwo tim žali što zbog ograničenog broja knjiga nije bio u mogućnosti da stigne do svake biblioteke u BiH.

Objavljivanje knjiga podržali su Ministarstvo inostranih poslova Kraljevine Norveške i Grafičar promet d.o.o. Sarajevo, a distribucija je obavljena internim sredstvima zahvaljujući požrtvovanosti volontera G0 Edina Hodžića, kao i dobrovoljaca na terenu.

Svima koji su učestvovali u ovoj akciji NVO Gariwo iskreno zahvaljuje; čitaocima biblioteka do kojih je ova Akcija stigla želi uspješno upoznavanje sa temom građanske hrabrosti stoji u saopštenju NVO Gariwo

tačno.net
Autor/ica 14.12.2016. u 11:49