Zbirka koja spada u sam vrh književnosti

tačno.net
Autor 17.6.2017. u 18:07

Zbirka koja spada u sam vrh književnosti

“Mostarska zbirka” Almina Kaplana izašla iz štampe

U izdanju zagrebačkog VBZ-a izašla je “Mostarska zbirka” Almina Kaplana. Riječ je o iznimnom pjesničkom djelu koje pomiče granice bh. pjesništva i kao takvo predstavlja poseban kulturni događaj u našem jezičkom kontekstu. Za ovu zbirku, ali i njen referencijalni okvir, Semezdin Mehmedinović kaže:

“Inače, Mostarska zbirka naslovom se referira na jednu pjesničku knjigu objavljenu prije više od trideset godina i koja se zove Sarajevska zbirka, a njen autor je Abdulah Sidran. Ova dva rukopisa su prilično različita, jedina referencijalna tačka je grad: ono što je Sidranu Sarajevo, to je Kaplanu Mostar. Sidranovo Sarajevo je grad prošlosti, rekao bih Bašeskijin grad. A Kaplanov Mostar je ovaj sadašnji, ovaj od danas, slike koje on u gotovo dnevničkom maniru bilježi onako kako ih je na ulici vidio, bez uljepšavanja. Sidran je pjesnik sintakse, Kaplan je pjesnik slike. Na neki lijep i gospodstven način, Mostarska zbirka je polemična u odnosu na Sidranovu knjigu, kao dijalog dva vremena, prošlosti i sadašnjosti, i zbog toga njena referencijalnost dobija dodatni smisao.

mostarska zbirka

Obje knjige spadaju u sam vrh književnosti, i oba pjesnika u vrlo rijetku vrstu onih s izrazito prepoznatljivim pjesničkim glasom, kojeg su svjesni i kojeg slijede.”

Almin Kaplan je bosanskohercegovački pjesnik prepoznatljiv po autentičnom i bremenitom književnom izrazu. Tome svjedoče i nagrade koje je dobio. Pored nagrade “Mak Dizdar”, dobitnik je i nagrade na Ratkovićevim večerima poezije. Autor je zbirki pjesama “Biberove kćeri”, “Čekajući koncert roga” i “Ospice”. Živi i radi u Stocu.

tačno.net
Autor 17.6.2017. u 18:07