Zemaljski muzej večeras privremeno otvara svoja vrata

tačno.net
Autor 27.7.2015. u 11:43

Zemaljski muzej večeras privremeno otvara svoja vrata

U sarajevskom Zemaljskom muzeju večeras će u ime radnika ove kulturne institucije biti održana izložba fotografija Zijaha Gafića.

Svaki od od tridesetak portreta predstavlja jednog radnika Muzeja ili “čuvara” koji uprkos odsustvu plate i bilo kakvih ljudskih uslova rada, čuvaju najvrjednije eksponate koji svjedoče drevnoj historiji Bosne i Hercegovine.

Aleksandar Brezar, jedan od organizatora izložbe, smatra da je večerašnji događaj izuzetno važan i simboličan zbog same činjenice da su vrata institucije zatvorena.

“Ne bih rekao da je bilo ikakvih događaja u Zemaljskom muzeju u protekle tri godine s obzirom da su vrata zakovana i da je Muzej zatvoren za javnost. Činjenica da je Muzej zatvoren važan je dio priče o radnicima koji su također zaboravljeni, a koji tamo svaki dan čuvaju naše zajedničko kulturno blago. Večeras ne postoje nikakve zvanice ni pozivnice i izložba je otvorena za sve građane koji su voljni pogledati portrete radnika. Uz portrete se nalaze i izjave radnika o tome kako se osjećaju i zašto uopće dolaze u Muzej”, rekao je Brezar za Klix.ba.

On je dodao da Muzej, koji je u ovom stanju zbog nedostatka sredstava za njegovo pravilno upravljanje, radnici održavaju u najboljem mogućem stanju.

“Mi smo se potrudili da postavka izgleda pristojno kako bi pokazali poštovanje prema tim radnicima, a važnost što ranijeg pronalaženja rješenja finansiranja Muzeja postaje očita onog momenta kada se uđe u Muzej”, zaključio je Brezar.

Izložba će biti otvorena u prostorijama Zemaljskog muzeja BiH sa početkom u 20:00 sati. Izložba “Čuvari Muzeja” je dio velike građanske akcije pod nazivom “Ja sam Muzej” koja se realizira  u suradnji sa partnerskom organizacijom Mediacentar Sarajevo, a u sklopu Projekta održivosti civilnog društva u BiH i podržana je od strane USAID-a i Fonda Otvoreno društvo BiH.

klix.ba

tačno.net
Autor 27.7.2015. u 11:43

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija