„Zlato i tamjan“ Drage Bojića – knjiga angažiranog humanističkog intelektualca

tačno.net
Autor/ica 26.7.2016. u 13:19

Izdvajamo

  • „Ova knjiga je za mene knjiga angažiranog humanističkog intelektualca u onom tradicionalnom, staromodnom i skoro zaboravljenom smislu, a kad to kažem mislim na najbolju moguću angažiranost jer netko tko je takav ne može nekritički propitivati stvarnost i ne dovoditi u pitanje taj vladajući poredak“, kazao je Viktor Ivančić.

Povezani članci

„Zlato i tamjan“ Drage Bojića – knjiga angažiranog humanističkog intelektualca

Sinoć je u Mostaru upriličena promocija knjige „Zlato i tamjan – kritički osvrti na politiku i religiju“ autora bosanskoga franjevca, teologa i publiciste Drage Bojića u izdanju Centra za kritičko mišljenje i portala Tačno.net.

Piše: Marko Vrljić

Na početku promocije kao predstavnik izdavača obratio se Amer Bahtijar te objasnio važnost ove knjige, obrazlošivši zašto je upravo Drago Bojić – kako je kazao – jedan od najvećih mislilaca i intelektualaca danas te kako ozbiljno mišljenje i rad nemaju rok trajanja:

„Bojić prezire svaku banalnost što će vam biti jasno nakon što pročitate ovu knjigu, slobodno tragajte na 300 stranica ove knjige za banalnošću, budite uporni probajte još jednom, ali rezultat vaše potrage vam mogu predvidjeti sa potpunom sigurnošću – nećete je naći“, kazao je Amer Bahtijar te dodao:

„Da bi se govorila istina do nje se mora doći, a to je tako naporan put da se danas samo rijetki odvaže na njega. To je put koji prolazi kroz hiljade pročitanih i analiziranih knjiga, to je vaganje svake riječi kako bi je oslobodilo svake neistinosti, to je shvatanje jezika kao kuće bitka i strahopoštovanja prema toj kući. To je put u kojem ne pitate za cijenu karte, a znate da je cijena sigurno visoka“, zaključio je Amer Bahtijar.

Pored autora o knjizi su još govorili Viktor Ivančić i Senad Pećanin. Ivančić je u predgovoru knjige napisao kako se kod autora, Drage Bojića, ne radi samo o raskrinkavanju samo nacionalizma nego o punoj svijesti da je „nacionalna mobilizacija najčešće paravan za golu eksploataciju“.

DSC_2399

V. Ivančić, D. Bojić, A. Bahtijar, S. Pećanin, N. Vučić

Upozorio je da iz crkvenih krugova izostaje ozbiljna i temeljita kritika političkih i ekonomskih centara moći koji su izravno odgovorni za siromaštvo te da ti centri svojom šutnjom podržavaju izrabljivačke neokapitalističke politike.

„Ova knjiga je za mene knjiga angažiranog humanističkog intelektualca u onom tradicionalnom, staromodnom i skoro zaboravljenom smislu, a kad to kažem mislim na najbolju moguću angažiranost jer netko tko je takav ne može nekritički propitivati stvarnost i ne dovoditi u pitanje taj vladajući poredak“, kazao je Viktor Ivančić.

Dodao je kako je fascinantna upornost kojom Drago Bojić pristupa u intelektualnoj angažiranosti jer, kako je kazao, ovo je knjiga koja ohrabruje svakog čitatelja:

„On slijedi tradiciju boljih među bosanskim franjevcima koji su uvijek na ovim prostorima bili izuzetna grupacija. Oni su se protivili nacionalizmu u vrijeme rata i poslije rata i zbog toga su bili optuženi za dvostruku izdaju. Dakle, optuženi za izdaju od strane politike koji je taj nacionalizam emitirao i s druge strane crkvi kojoj pripadaju koja je te politike uredno sve vrijeme servisirala“, dodao je Ivančić.

Senad Pećanin, osnivač i dugogodišnji glavni i odgovorni urednik Magazina Dani, o knjizi “Zlato i tamjan” fra Drage Bojića, između ostaloga, istakao je kako autor Bojić kroz svoj angažman nastavlja tradiciju sjajnog, humanističkog i moralnog angažmana svojih kolega iz Bosne Srebrene:

“Ova knjiga predstavlja jednu hrestomatiju, rekao bih, vrlo jasnih, preciznih ukazivanja, upozorenja i objašnjenja o načinima na koji nacionalizam u sprezi politike i crkve nanosi dugotrajne, gotovo nepopravljive šteta građanima Bosne i Hercegovine”, kazao je Senad Pećanin dodavši kako knjigu karakterizira moral autora i njegova nepotkupljiva preciznost u detektiranju aktera naše turobne svakodnevice; njegov izvanredan autorski, stvaralački stil, kao i intelekt i erudicija kojom odiše ova knjiga.

Poseban značaj, istaknuto je na promociji, predstavlja to što Bojić ukazuje na pogubnost zloupotrebe religijskih zajednica na bosanskohercegovačkom prostoru, budući da – kako je dodao Senad Pećanin – ovdašnje religijske zajednice postale su porodlišta nacionalizma, ksenofobije i nekritičkog prihvatanja mitova o prošlosti vlastite nacije ili religijske grupe.

DSC_2406

Kongresna dvorana hotela Bristol – predstavljanje knjige

Uvodničar i moderator predstavljanja knjige bio je Nikola Vučić, koji je na početku istaknuo kako vjeruje da će “Zlato i tamjan – kritički osvrti na politiku i religiju” biti štivo broj jedan svim slobodnomislećim ljudima, svima onima koji se nisu željeli kompromitirati i pristati na dominantni sistem vrijednosti koji njeguje ovdašnja kultura straha i terora, posebno nemilosrdnog terora nad onima koji se usude javno reći, dodajući kako je upravo autor knjige Drago Bojić pravi primjer intelektualca koji se usudi govoriti i kritički promišljati u društvenom kontekstu u kojem je kritička misao kao takva gotovo i nezamisliva.

Autor knjige, fra Drago Bojić, zahvalio se na koncu predstavljanja knjige u Mostaru svima onima koji su na bilo koji način sudjelovali u procesu objavljivanja iste, kao i prijateljima koji su – kako je kazao – i najzaslužniji za nastajanje tekstova u knjizi, zahvalivši se za mnoge vođene razgovore, sugestije, prijedloge, kritike, dodajući kako smatra da su baš takvi razgovori veoma važni za nekoga tko piše i želi se javno angažirati.

DSC_2415

Video: Đani Böhm

tačno.net
Autor/ica 26.7.2016. u 13:19