Бугарска полиција спасила Cтрадиваријeву виолину

tačno.net
Autor/ica 5.3.2013. u 10:10

Бугарска полиција спасила Cтрадиваријeву виолину

Током специјалне операције бугарска полиција осујетила   продају Страдиваријeве виолине  за коју се претпоставља да је украдена у Лондону пре три године.

Бугарска полиција  је спасила Страдиваријeву виолину пред њену продају за 300 хиљада евра. Реална цена овог уникалног музичког инструмента  износи 1,9 милиона долара. Продаја је требало да се обави у Софији у стану 56-огодишњег циганског барона Љубена Миланова, рођеног брата шрироко познатог  у криминалним круговима Христа Вирбанова –Папе. Као резултат претреса у стану Миланова  је  нађено такође и  седам  слика познатиих   европских  сликара, које су биле изрезанe из рамова, намотане у ролне и спремљене за транспорт.

Полиција не коментарише  чија би могла бити иникална виолина. Претпоставља се да је инструмент био украден у јесен 2010. г. од познате виолинисткиње из Јужне Кореје Мин Чжин Ким која је наступала  с Лондонском филхаронијом.

Године 2000. Мин Чжин Ким је купила виолину за 1,1 милион долара. У јесен 2010. виолинсткиња је док је чекала воз на  лондонској станици Јустон  свратила у бифе,  наручила  сендвич и почела да разговара телефоном са пријатељем. Кофер са виолином врeдномн 1,9 милиона долара и два гyдала (сваки од њих је коштао по 100 хиљада долара)  музичарка је поставила поред себе и они су нестали за неколико минута.

Догађај је широко одјекнуо, вођене су масовне истраге, осигуиравајућа компанија  са којом је уметница сарађивала  објавила је награду од 25 хиљада долара за било какву информацију о несталом  коферy са виолином. Након два месеца полиција је ухапсила извесног Џона Моена. Код њега и два непунолетна преступника је нађен  кофер са гудалима, али  без виолине. Године 2011. cуд је осудио лопова на  4,5 године затвора.

Инструмент  ни даље није  бо  пронађен.

Бранко Ракочевић

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 5.3.2013. u 10:10