ADAC 2012 test zimskih guma

tačno.net
Autor 29.1.2013. u 14:17

ADAC 2012 test zimskih guma

Njemački ADAC, najveći autoklub na svijetu, kao i mnogih godina unazad objavio je veliki test zimskih pneumatika za 2012. godinu.

Mi smo se oprijedjelili da vam donesemo detalje sa testa pneumatika u dimenziji 165/70/14 T koje srećemo na velikom broju vozila, naročito onih starijih koji su ujedno i najbrojniji na domaćim BH cestama (ako se one uopšte cestama mogu nazvati). Takođe, veliki procenat pneumatika na našim vozilima je približnih dimenzija, pa je i to bio jedan od razloga zašto smo se baš oprijedjelili za ovu dimenziju.

Ove godine pod lupom ADAC-ovih stručnjaka našlo se ukupno 15 pneumatika od koji su se 3 pokazala kao posebno preporučljivi a to su Michelin Alpin A4, Continental ContiWinterContact i Pirelli Winter 190. Ipak, navedeni pneumatici pripadaju premijum segmentu tako da će oni ostati većini BH vozača samo pusta mašta.

Ali i za to ima rješenje. Kod nas vrlo popularna Sava našla se na ukupno 5.mjestu. Model Eskimo S3+ se našao odmah iza Barum Polarisa 3 koji se za nijansu pokazao bolji od Save. Pored navedenog dvojca koji je dobio ocjenu ZADOVOLJAVAJUĆE, našli su se redom Marshal MW15, GoodYear UltraGrip 8, Semperit Master-Grip, vredestein Snowtrac 3, Firestone Winterhawk 2 EVO, Dunlop SP Winterresponse i Hankook W442.

Ocjenu DOVOLJAN dobio je samo GT Radial Champiro WinterPro, dok je posljednje plasirani dvojac – Effiplus Epluto i Premiorri ViaMaggiore dobili ocjenu MANJKAV i ne preporučuje se njihova kupovina.

Inače, ADAC zimske pneumatike ocjenjuje na jednom modelu automobila i boduje kriterijume kao što su Cijena, ponašanje na mokroj, suvoj, snježnoj i zaleđenoj podlozi, nivo buke koju proizvede pneumatik, trenju koje utiče na potrošnju goriva i na kraju trošenje odnosno kod nas popularno “deranje” gume.

 

 

automotoportal.ba

tačno.net
Autor 29.1.2013. u 14:17