Afrika neće potonuti, ali smo svjedoci podvlačenja u Europu

Autor 17.4.2011. u 10:20

Afrika neće potonuti, ali smo svjedoci podvlačenja u Europu

Europska budućnost leži ispod Afrike, sugeriraju geolozi sa Sveučilišta u Utrechtu, nakon što se sjeverni rub afričke tektonske ploče podvukao ispod europske, piše BBC. Iako su na sastanku Europske geoznanstvene unije rekli da je taj proces zaustavljen, to bi mogao biti signal stvaranja nove subdukcijske zone, vrlo rijetkog, ali znanstvenog fascinantnog događaja.

Ispod Sredozemnog mora na krajnjem sjeveru Afričke ploče hladne, guste stijene su gotovo potonule ispod Euroazijske na kojoj leži Europa. Ali afričke ploče su prelagane da bi se nastavile spuštati.

– Afrika neće potonuti, ali Afrika i Europa će se nastaviti kretati zajedno. To je vrlo moguće u odgovarajućem vremenskom okviru, pa možemo reći da smo svjedoci početka subdukcije Europe u Afriku – rekao je geolog Rinus Wortel. On je upozorio da je geološka građa i povijest Sredozemnog mora prilično složena.

Spora konvergencija od samo nekoliko centimetara na godinu omela je djelomično sudar dviju ploča dalje prema istoku, u Turskoj, a potom i sprječila da lakoća afričkog kontinenta spriječi daljnju subdukciju. Kao rezultat toga, komadići Afričke ploče su se odlomili i spustili u zemljin plašt. Kako bi ispunili tu prazninu, komadići Euroazijske ploče su se izdvojili južno preko Mediterana, kao što su Balearsko otočje, Korzika i Sardinija. Ista stvar se događa s Kretom. Računalno modeliranje sugerira da krajnji ishod može biti pokretanje subdukcije u suprotnom smjeru od onog u prošlosti.

Među znanstvenicima zbog toga postoji zabrinutost zbog mogućih potresa, vulkanskih erupcija i tsunamija kakvi su zadesili japansku obalu te smatraju da je potrebno izgraditi sustav za obranu od tsunamija. U posljednjih pet godina Europska unija je u tu svrhu uložila osam milijuna eura.

24sata.hr

Autor 17.4.2011. u 10:20