Amerikanci zabranjuju ‘brauni’

Autor/ica 18.5.2011. u 05:50

Amerikanci zabranjuju ‘brauni’

Dva susedna grada u Masačusetsu, Nju Bedford i Fol River, su na putu da zabrane jednu vrstu popularnog čokoladnog kolača “brauni”, obogaćenog hormonom melatoninom, pošto je više dece koja su ga jela završilo u bolnici.

Ove “relaksirajuće” poslastice, nazvane “lenji kolači”, proizvodi firma “Bejkd vorld/HBB” iz Memfisa, Tenesi, reklamirajući ih kao sredstvo protiv efekata energetskih napitaka i svakodnevnog stresa, prenosi Rojters.

Melatonin je hormon koji telo prirodno proizvodi i koji podsticajno deluje na san. U SAD se može kupiti u apoteci bez recepta, dok se u Evropi uglavnom daje na recept, a standardna doza za odrasle iznosi između 0,3 i 3 miligrama.

Rečeni američki kolač, međutim, koji se po ceni od tri do pet dolara prodaje po tamošnjim supermarketima i nekim noćnim klubovima, sadrži čak 8 miligrama melatonina i više puta je registrovano njegovo štetno delovanje na decu.

S obzirom da se smatra dijetetskim dodatkom, a ne lekom, melatonin ne podleže regulisanju američke Uprave za hranu i lekove (FDA), ali doktori ističu da doza za odrasle može da bude opasna za decu, ništa manje nego na primer “valijum”, koji kod najmlađih izaziva ekstremnu pospanost.

Američki Nacionalni centri za kontrolu otrova inače primaju više poziva u vezi sa melatoninom nego bilo kojim drugim biljnim saplementom – takvih poziva je u 2009. bilo oko 5.000.

Osim “lenjih kolača”, u poslednje vreme se pojavio još jedan proizvod koji bi trebalo da deluje protiv efekata energetskih napitaka i stresa. Reč je o gaziranom napitku “drenk” koji, prema saopštenju njegovog proizvođača, kompanija “Inovejtiv beveridž grup”, sadrži “prirodne smirujuće agense, kao što su melatonin, šipurak i koren valerijana”.

FDA je proizvođaču “drenka” uputila pismo upozorenja, navodeći da melatonin može da izazove pad krvnog pritiska i da ima neželjene hormonalne efekte na trudnice ili žene koje žele da začnu.

Autor/ica 18.5.2011. u 05:50