Australija: Otkriven veliki rezervoar slatke vode ispod okeana

tačno.net
Autor 9.12.2013. u 11:58

Australija: Otkriven veliki rezervoar slatke vode ispod okeana

Australski naučnici otkrili su velike rezerve slatke vode ispod dna okeana, a ovo otkriće ulijeva nadu za opstanak čovječanstva koje sve više pritišće problem oskudice pitke vode

Naučnici australskog Nacionalnog istraživačkog centra za podzemne vode i edukaciju (NCGRT) su objavili istraživanje u kojem navode da su otkrili ogromne rezerve slatke vode ispod dna okeana, a da se radi o rezervoarima u kojima ima pola miliona kilometara kubnih neslane vode, prenosi Anadolu Agency.

Istraživanje je objavjeno u naučnom časopisu Nature, a šef istraživačkog tima NCGRT-a i profesor na Flinders univerzitetu Vincent Post je istakao da se radi o rezervoaru slatke vode u kojem se nalazi više od 100 puta slatke vode od ukupne količine vode koja je iz podzemnih izvora eksploatisana još od 1900. godine.

Naglasivši da se otkrivene rezerve neslane vode nalaze ispod morskog dna u otvorenim morima Australije, Kine, Sjeverne Amerike i Južne Afrike, Post je naveo da su rezerve vode dovoljne za višedecenijsku opskrbu svih potreba za vodom u tim regijama.

Podsjetivši da je nivo slanosti vode u otkrivenim rezervoarima mnogo manji od slanosti morske vode, Post je kazao da je sa mnogo manje uložene energije moguće ovu vodu pretvoriti u pitku.

Ovaj pronalazak dočekan je sa velikom radošću, jer je riječ o velikom iskoraku ka iznalaženju rješenja za problem nedostatka pitke vode koji predstavlja jednu od većih prijetnji opstanku čovječanstva.

Tagovi:
tačno.net
Autor 9.12.2013. u 11:58

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija