Avantura u džepu

Autor 31.3.2011. u 06:02

Avantura u džepu

Da turistička promocija zemlje ne mora nužno zahtijevati milionska ulaganja pokazuje i primjer prvog mobilnog turističkog vodiča Bosne i Hercegovine. BH navigator, koji je prošle godine u septembru pokrenula agencija Mark IN iz Sarajeva, do sada je imao dvije hiljade downloada iz 35 zemalja.

Kao što je odranije poznato, BH navigator je mobilna aplikacija koja je dostupna besplatno korisnicima Apple iPhonea, ali i svih ostalih mobilnih telefona putem mobilnog sitea m.bhnavigator.ba.

U prvu verziju mobilne aplikacije bile su uvrštene ponude Mostara, Sarajeva i Banje Luke, a trenutno je u toku druga faza upisa i dodavanje novih sadržaja. Ponuda se proširuje na Tuzla a zatim i druge bh. gradove:

– Bosna i Hercegovina je mala zemlja koja nema mnogo novca za promociju turizma. Naš koncept promocije turizma putem interneta i mobilnih aplikacija izrađen je prema profilu modernog turiste – kaže Boris Cigler, direktor agencije Mark IN:

– Internet je jeftin i omogućava direktnu komunikaciju a mobitel je uvijek s vama. Važno je da za pregled sadržaja BH navigatora, kada ga jednom downloadujete na vaš telefon, ne treba internet konekcija. Također, sav sadržaj ljudi mogu podijeliti na Facebooku i Twitteru, čime se prijateljima automatski prikazuju vaši doživljaji iz BiH. Mislim da je takva promocija izvanredna.

Prošle sedmice održana je promocija BH Navigatora u Ambasadi BiH u Haagu, gdje je aplikacija predstavljena tour operaterima. Jedna od ciljnih grupa su i bh. građani u dijaspori. Navigator pruža uvid i preporuke u vezi sa turističkom ponudom BiH. Ponuda je razvrstana po kategorijama kao što su kultura i umjetnost, smještaj, hrana i piće, barovi i klubovi, šoping, prevoz i sl. Kategorija avanturizma posebno je izdvojena kao konkurentska prednost kada je u pitanju turistička ponuda BiH.

Dostupna je na engleskom i bosanskom jeziku, a nakon prvog downloada njeno korištenje ne zahtijeva internet konekciju, što omogućava njeno korištenje bilo gdje, bilo kada i u bilo kojoj situaciji. Javni poziv za upis sadržaja bio je oglašen u septembru i trajao je tri mjeseca a u toku je druga faza upisa koja traje do 15. maja. Putem iTunesa BH Navigator je dostupan zajednici od 50 miliona iPhone korisnika:

– Koliko god je stranim turistima ovo neophodan alat, nisam siguran da je u BiH prepoznat potenijal ovakvih aplikacija, pa ni odziv za upis sadržaja na početku nije bio baš kakav smo očekivali. U nekim slučajevima bilo je veoma teško objasniti zašto je aplikacija korisna – kaže Cigler. Osim toga, prilično su nezadovoljni i odnosom turističkih zajednica, za koje su smatrali da imaju i neku vrstu obaveze da podrže ovu ideju:

– S obzirom da turističke zajednice naplaćuju prihode od turističke takse uputili smo im poziv za sufinansiranje izrade BH Navigatora, ali smo dobili negativan odgovor. Iz odgovora smo protumačili da čak i ne znaju čemu služi pa je bilo upitno da li da uopšte nastavimo s projektom s obzirom da nije postojao interes onih čiji bi primarni cilj trebao biti promocija turizma. Sad vidimo da je odluka da nastavimo bila dobar izbor.

Koliko je aplikacija korisna pokazuju i rezultati istraživanja svjetskih agencija prema kojima je internet trenutno najvažniji komunikacijski kanal u turizmu. Očekuje se da vrijednost svjetskog tržišta aplikacija za mobilne uređaje koje se kupuju na internetu do 2014. dostigne 58 milijardi dolara.

Predviđa se da će se ove godine putem interneta nabaviti čak 17,7 milijardi aplikacija ili više nego dvostruko više u poređenju s 8,2 milijardi u 2010. godini a da će ta brojka do 2014. biti više od 185 milijardi.

(zurnal.info)

Autor 31.3.2011. u 06:02