Bakterije koje jedu željezo – budućnost proizvodnje računala?

Autor 8.5.2012. u 08:54

Bakterije koje jedu željezo – budućnost proizvodnje računala?

Promatramo li razvoj računala od početaka do danas, očito je da je riječ o napretku od glomaznih prema sve manjim uređajima i komponentama. No proizvoditi elektroniku istim alatima i tehnikama u tako malim dimenzijama postaje sve teže. Skupina engleskih i japanskih znanstvenika za rješenje se okrenula – bakterijama.

Ekipa znanstvenika sa sveučilišta u Leedsu i Tokiju upotrijebila je bakterije Magnetospirilllum magneticum koje jedu željezo i pritom unutar vlastitih tijela proizvode magnete slične onima u tvrdim diskovima u računalima. Naime, proteini u njihovim tijelima reagiraju na željezo i proizvode sićušne kristale minerala magnetita. Znanstvenici tvrde da bi se na ovaj način mogli proizvesti tvrdi diskovi puno brži od današnjih. 

– Kako računalne komponente postaju manje, brzo dolazimo do granica tradicionalne računalne proizvodnje. Strojevi koje smo tradicionalno koristili za njihovu proizvodnju na tako malim razinama postaju nespretni. Priroda nam je pružila savršen alat za zaobilaženje ovog problema – objašnjava predvodnica ekipe dr. Sarah Staniland s Fakulteta za fiziku i astronomiju Sveučilišta u Leedsu. Njihovi japanski kolege predvođeni profesorom Tadashijem Matsunagom sada istražuju procese koji stoje iza ponašanja proteina u bakterijama kako bi razvili cijelu paletu proteina i kemikalija za proizvodnju računalnih dijelova. 

Autor 8.5.2012. u 08:54