Bez obeštećenja za seks na službenom putu

tačno.net
Autor 30.10.2013. u 17:36

Bez  obeštećenja za seks na službenom putu

Da li je to službeno? Ljudski spolni akt u Prirodnom muzeju u Münsteru.

Je li seks na službenom putovanju službena stvar? Mora li poslodavac platiti za doživljene neugodnosti? Ovo pitanje je u Australiji došlo do Vrhovnog suda.

Piše: Corinna Budras
Preveo: Ešref Zaimbegović

Služba je služba – a zabava je zabava. Upravo na službenim putovanjima ovo zlatno pravilo zaposlenih teško je održati. Kod poslovnih objeda i prijema iščezava granica između privatnog i službenog angažmana. Tu su se morali uključiti sudije da bi objasnili osnovnu stvar: na vratima hotelske sobe prestaje odgovornost poslodavca, utvrdio je Vrhovni sud u Canberri. Za povredu prilikom ljubavne igre zaposlenog preduzeće ne mora platiti obeštećenje.

Pritom su se ovakvi slučajevi već dešavali: oiguravajući agenti, investicioni bankari, advokati – predstavnicima  nekih profesija su se dešavale neugodne stvari prilikom sumnjivih avantura. U konkretnom slučaju radilo se o službenici od oko 40 godina koja je za vrijeme službenog puta srela jednog poznanika i poslije većere odvela ga u svoju hotelsku sobu. Kod očigledno žestoke ljubavne igre neko od njih dvoje razbio je staklenu lampu na zidu i komadi stakla su povrijedili ženu na nosu i ustima.

Neugodnost se može predstaviti, međutim službenica je još dugo potom tvrdila da pati od posttraumatskog stres sindroma i da ne može raditi. Tražila je obeštećenje za pretrpljenu bol.

Za pravno rješenje trebali su sudovi šest godina. Sada je odlučeno na najvišoj sudskoj instanci da poslodavac nije niti direktno niti indirektno uticao na seksualno ponašanje te žene. Seks ne pripada u normalne događaje na službenom putu kao naprimjer tuširanje, spavanje ili jelo, glasi presuda Vrhovnog suda u Camberri.

Izgleda da je slučaj toliko uzbudio Australijance da se čak i vlada javila za riječ. Ministar rada Eric Abetz pozdravio je presudu kao “pobjedu zdravog ljudskog razuma”.

faz.net

 

tačno.net
Autor 30.10.2013. u 17:36

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija