Bogataši vole hrvatske vile s bazenima u kojima im je zajamčena privatnost

Autor 6.7.2012. u 09:40

Bogataši vole hrvatske vile s bazenima u kojima im je zajamčena privatnost

Ljeto je u punom zamahu, no velik broj građana ove će godine zbog nedostatka financijskih sredstava morati odustati od ljetnog odmora na Jadranu te svoj godišnji provesti na užarenom gradskom asfaltu. Ipak, postoji određeni broj pojedinaca koji imaju malo više sreće, odnosno love u džepu. 

 
Vila Sheherezade, Dubrovnik-hotels

Vila Sheherezade, Dubrovnik-hotels

Dokaz tome su i luksuzne vile za odmor koje se nude na tržištu. Naime, da ne postoji potražnja za takvim tipom odmora, vjerojatno ne bi bilo ni ponude pa je sasvim jasno da postoji klijentela koja si može priuštiti takav luksuz. Većina se takvih vila nalazi na mirnim lokacijama i u duhu podneblja, a riječ je o luksuzu o kakvom većina hrvatskih građana može samo sanjati. Naime, radi se o luksuznim vilama za izbirljivu, najčešće stranu, klijentelu velike platežne moći. 

Malo smo istražili tržište nekretnina da bismo saznali kako izgledaju tipične luksuzne vile, u kojem se rasponu otprilike kreću cijene noćenja u takvima vilama, kao i kakvi gosti najčešće unajmljuju takve vile. Odgovor smo dobili od agencije ZANE, koja je nedavno objavila i bilten o aktualnostima na tržištu nekretnina. 

Rekli su nam kako je tipična luksuzna vila za odmor oblikovana u primorskom stilu, kao stara kamena vila smještena na parceli velike površine hortikulturno uređene autohtonim raslinjem. Unutrašnjost vile odlikuju prostrana dnevna zona i moderno uređene spavaće sobe sa zasebnim kupaonicama te suvremene instalacije i elektronički uređaji. Vile su često opremljene i natkrivenim terasama i ljetnim kuhinjama, a rekli su nam i kako je za uspješno poslovanje neophodno da vila posjeduje i privatni bazen, uz koji mora biti osigurana maksimalna privatnost koju gosti zahtijevaju.

Vila Elita, Importanneresort

Vila Elita, Importanneresort

S obzirom na opremljenost bazenima, smještaj uz more nije nužan pa je većina takvih vila smještena upravo u zaleđu, koje osim pogleda na more pruža i mirno okruženje, daleko od turističkih atrakcija oko kojih najčešće vladaju velike gužve koje ovi gosti izbjegavaju. 

Prve luksuzne vile za odmor nekada su privlačile samo elitne goste, no zbog porasta ponude i ekonomske krize cijene najma takvih nekretnina su pale i trenutno se kreću od 200 do 500 EUR po noćenju, a to ovisi o veličini kuće, broju soba i vremenu provedenom u vili, odnosno o duljini najma. Većina kuća namijenjena je smještaju od 6 do 12 osoba, pa cijena noćenja po osobi može iznositi čak i manje od 40 EUR, što odgovara cijeni noćenja u hotelima srednje kategorije. S obzirom na to, ne čudi da je profil korisnika raznolik – kuće vrlo često unajmljuju i obitelji s djecom, grupe mladih i grupe umirovljenika, no većina gostiju još uvijek su stranci. 

Iako su vile za odmor sve dostupnije većem broju gostiju različitih profila, postoji određeni broj vila rezerviran je samo za najbogatije, a to su najčešće one vile koje su u vlasništvu hotela, kao što su dubrovačke vile Elita, Sheherezade i Agava. Cijene noćenja u tim vilama na vrhuncu sezone iznose 12.000 eura (Elita), odnosno 7.000 eura (Sheherezade i Agava), no navedene vile nude puno više od smještaja – u cijeni noćenja gostima su, osim svih hotelskih usluga, na raspolaganju i dodatne usluge, kao npr. luksuzniautomobili, plovila i vlastita posluga.

Vila Elita, Importanneresort

Vila Elita, Importanneresort

Osim navedenih dubrovačkih vila, tu je još i vila Meneghetti koja se nalazi u Istri. Vila je smještena na parceli od 12 hektara i okružena je maslinama i vinogradima, a cijena se kreće od 1100 do 2000 eura po danu. 

Na popis luksuznih vila svakako bismo mogli uvrstiti i palaču Lešić Dimitri na Korčuli. Vila se sastoji od šest tematskih rezidencija koje najčešće iznajmljuju strani gosti. Cijena ovisi o rezidenciji koja se unajmi jer su neke od njih više, odnosno manje, opremljene te se tako cijene kreću od 350 eura (u proljeće i na jesen) do 4215 eura na preko ljeta

Na prestižan popis luksuznih vila zasigurno bismo mogli uvrstiti još neka zdanja diljem Jadrana, a s obzirom na interes i raskošnu ponudu čini se da luksuz u Hrvatskoj itekako postoji, samo je dobro sakriven, daleko od očiju prosječnog Hrvata koji o nečemu takvom zasad može samo maštati. 

Vila Elita, Importanneresort

Vila Elita, Importanneresort
Palača Lešić Dimitri
 
Autor 6.7.2012. u 09:40