Brzi i jednostavni načini za vraćanje energije

Autor 26.10.2011. u 19:01

Brzi i jednostavni načini za vraćanje energije

 

Uz brigu oko djece, njihove domaće zadaće, kuće i posla,  uza sve ono sa čime se svakodnevno bavimo, ponekad stvarno može biti teško.

Što učiniti kako biste povratili energiju? Što vam može pomoći preživjeti sve to i vratiti vam kreativnost ili inspiraciju, ili vam jednostavno dati snage da se opet sa svime suočite?

Evo nekih od stvari koje meni pomažu:

Meditacija : Uzmite malo vremena i budite u miru i tišini, te se povežite s višom sviješću- to će vam oživjeti duh.

Dnevnik: Gotovo svaki dan zapišem nešto u svoj dnevnik, makar jednu rečenicu. Zapisujem ono što bih željela da mi se ostvari i barem 5 stvari za koje sam zahvalna u tom času.

Zahvalite nekome: Nekoliko puta tjedno odaberem neku osobu kojoj sam zahvalna za nešto i /ili koja me inspirira i pošaljem joj poruku ili e-mail. Otkrila sam da moj trud da nekome popravim raspoloženje utječe i na podizanje mog raspoloženja.

Kretanje: Joga, pilates ili ples. Upalim glazbu i vježbam ili plešem s djecom. To stvarno može smanjiti stres. Oni dani kad imam najmanje volje za napraviti ovo, su dani kad mi je to najviše i potrebno. Ako se mogu prisiliti na kretanje, osjećam se puno bolje ostatak dana.

Mir: Ponekad upalim svijeću i samo sjedim u miru ili čitam neku knjigu koja me nadahnjuje.

Mjehurići: Znam da ovo spada među stereotipe, ali pali. Ako imam sreće i djeca spavaju, mogu si priuštiti 5 ili 10 minuta u kadi uz opuštanje u pjenušavoj kupki i oslobađanje uma od stresa.

Kava (ili nagradite se): Kada sam pod osobitim stresom, kupim si ukusan cappuccino i pripremim si ga kod kuće uz komadić čokolade kao poslasticu. Uzmem nekoliko minuta samo za sebe i uživam u ukusu. Pripremite si nešto što volite kao nagradu za preživljavanje teškog dana.

Masaža stopala ili refleksologija: Izmasirajte si stopala ili primijenite refleksologiju na stopala – to vam stvarno može podići energiju.

Mirisima vratite energiju: Neka esencijalna ulja osobito djelotvorno vraćaju energiju, oput peperminta, limuna ili naranče. Nekima više odgovaraju ulja poput bora, ružmarina ili majčine dušice.

Identificirajte i napadnite: Prije nekoliko dana sam bila pod osobitim stresom i očistila sam ormar. Možda vam se to čini čudnim, no prepoznala sam osjećaj gubitka kontrole u određenoj situaciji, pa sam radila nešto što mi je pomoglo da mi se vrati osjećaj kontrole i organizacije, i tada sam se mogla ponovno koncentrirati na posao.

Zapisujte: Izrada popisa stvari koje treba učiniti (tzv. „to do“ lista) prije spavanja pomaže mi da lakše zaspim jer ne brinem o tome da ću zaboraviti nešto do jutra. Isto tako lista mi omogućava da jednostavno sortiram ono što je bitno od onog što nije nužno za napraviti, a to mi pomaže da budem koncentriranija.

Podrška: Ponekad svakome od nas treba malo podrške i ohrabrenja. Dobro je da vas sasluša netko, tko nije izravno povezan sa vašim poslom i problemima, i pomogne vam svojim pozitivnim stavom. Ovo me inspirira i daje mi motivaciju za daljnji rad. Dodatno me pokreće već sama spoznaja da će me netko pitati što sam učinila posljednjih mjesec dana. No više od svega mi vraća energiju činjenica da mogu nekome reći što se dešava, što ne ide po planu, što se odvija kako treba i što je netko tu da mi pomogne sve prebroditi. Zato dogovorite se sa prijateljem ili kolegom, ili pronađite poslovnog trenera (business coach). Okružite se ljudima koji vas podržavaju i dobit ćete inspiraciju i osjećat ćete se ugodno!

zena.hr

 

Autor 26.10.2011. u 19:01