Courreges se vraća budućnosti

Autor 18.10.2011. u 16:19

Courreges se vraća budućnosti

U poznatoj pariškoj kući Courreges, koju su sagradili Andre i njegova supruga-muza Coqueline, 1965. godine, odmah se uselila budućnost sa vinilom, plexiglasom, kožnim jaknama i haljinama u obliku trapeza. Stil nije ostario i upravo započinje drugu mladost.

Courreges je već postao mit, ne samo u očima modnih meštara, ye-ye godina.

Yves Saint Laurent je u šestom desetljeću prošlog stoljeća zapazio: Dok sam se ja ustalio u tradicionalnoj eleganciji, Courreges mi je pomogao da iz nje izađem, priznao je slavni stilist. Njegova kolekcija se pojavila kao nepoznati leteći predmet ili bomba pa ništa više nije bilo kao ranije. Kreator, istinski modni arhitekt, sasvim je revolucionirao tadašnje načine odijevanja.

Corbusier modernog odijevanja

Rođen u malom mjestu Pau, 1923. godine Andre Coureges je najprije bio inžinjer. Poznavao je španjolskog stilistu, čuvenog Cristobala Balenciagu, kome je pomagao cijelo desetljeće. Prije 50 godina je odlučio kreirati sam, sa ciljem oslobođenja žena i njihovog načina odijevanja. Njegove geometrijske i jako modernističke kolekcije, učinile su da ga prozovu Corbusierom odijevanja.Prvi je u Francuskoj kreirao mini suknje, koje je u Londonu 1965. godine, lansirala Mary Quant. Započeo je linije sportske odjeće, mnogo ranije nego drugi stilisti i uspio napraviti kombinezon nazvan – druga koža, 1969. godine, zatim  malu, bijelu haljinu. Svaka od njegovih kreacija je studirana i proučavana za pojednostavljenje života nove žene koja radi, podiže djecu i upravlja osobni automobil. Combi-shorts, haljine u obliku vaze, kratke hlače i ravne čizme su bile u svim garderobama, suvremenih žena epohe.

Za trajanja 80 godina, 20 stoljeća kuću je kupila japanska grupa Itokin. Andre Courreges je nakon nadljudskih napora uspio povratiti ali se 1996. godine, povukao iz modne sredine. Supruga Coqueline je nastavila, a od 2005. godine, zajedno kopresjedavaju reklamnu agenciju Young & Rubicam.

Andre Courreges kojemu je 77 godina vidi u dvojici naslijednika priliku za nastavak vlastitie marke. Jedan od njih Jacques Bungert ne želi pozntog umjetničkog direktora pa se baze kuće i naslijedstva kapitaliziraju jer obojica smatraju da odijevni predmet sa potpisom Courreges, nema potrebu  dokazivanja. Strategija Frederica Torlatinga i pomenutog Bungerta, aktualnih vlasnika marke je obilježena ponovnim izdanjima i suvremeni; izradama najupečatljivijih odijevnih predmeta – vinilnih jakni, trapez haljina,  mnoštva mini suknjica. Istinski stručanjaci marketinga, ulažu na osobenost usluga, posebno torbica i cipela. Drugi značajan ulog je iznošenje iz arhiva kuće, još neviđenih kreacija. Courreges ne prakticira sniženja dok su sve kolekcije stokirane u jednoj tvornici, u  Pauu. Radi se  od 25 predmeta iz različitih kolekcija, koje tandem, polako želi prodati. To se  dopada pobornicima vintage fashiona, aktualno jako trendy. Zato i izlažu neke od njih, u kući Courreges, smještenoj u  ulici Francois Ier, u osmom okrugu Grada svjetlosti.

 

defile-courreges

boutique-courreges

 

 

Autor 18.10.2011. u 16:19

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija