Da li postoji očinska trudnoća?

Autor 31.5.2011. u 04:02

Da li postoji očinska trudnoća?

Četvrtina očeva prolazi kroz sopstvenu trudnoću sa svim simptomima kao što su pojačana potreba za hranom i nagle promene raspoloženja, pa i jutarnje mučnine.

Muškarci koji su veoma emotivno vezani za trudnu partnerku u 23 odsto slučajeva prijavljuju iste simptome kao i njihove partnerke. Naučnici su otkrili da su plačljivi, emotivni, razdražljivi, imaju promene raspoloženja, mučnine, a u nekim ekstremnim slučajevima čak osećaju i bolove.

Budući očevi koji su učestvovali u istraživanju su prijavili i „nemoguće“ kombinacije hrane kao potrebu – paradajz i pomorandže i pohovana jaja sa sladoledom.

Nekih 26 odsto je prijavilo promene raspoloženja, 10 odsto jaku potrebu za hranom a 6 odsto je osećalo mučninu koja nije povezana sa drugim poremećajima. Tri odsto je čak osetilo i bolove koji se povezuju sa trudnoćom.

Jedna trećina je bila previše emotivna dok su im partnerke bile trudne, a 8 odsto je plakalo dok su gledali sapunice ili tužne filmove. U istraživanju je učestvovalo 2.000 muškaraca starosti između 16 i 65.

Mnogi su prijavili i emotivnost koja se češće vezuje za buduće majke, a 65 odsto je dobilo i majčinski instinkt i potrebu za urednošću.

Metju Dauning (32) je rekao da je osetio snažnu potrebu za jabukama dok mu je partnerka bila u drugom stanju. „Radio sam sve što sam mogao da se približim njenoj trudnoći. To nas je zbližilo još više a moje emocije su bile skroz uz nju.“

Babica Meri Stin, kaže: „Mnogi muškarci dolaze na ultrazvuk u periodu od 12 do 14 nedelja kada po prvi put mogu videti bebu koja se tek formira, a ti muškarci dolaze i kasnije. To pomaže u stvaranju čvrste veze sa bebom i bolje razumeju kroz šta im prolazi partnerka.

Zbog toga i nije iznenađujuće to što muškarci prolaze kroz iste simptome kao i njihove partnerke. Veza između postaje sve jača i stanje partnerke se prebacuje na njih zbog emotivnog jedinstva.“

Autor 31.5.2011. u 04:02

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija