Deset stvari koje vam pedijatar neće reći

Autor 15.2.2012. u 08:54

Deset stvari koje vam pedijatar neće reći

Stanite sa strane i provjerite što liječnik vašeg djeteta uistinu misli, ali vam ne želi reći. Od američkih pedijatara sve je saznao Reader’s Digest Magazine.

1. Želite izbjeći čekanje? Zakažite pregled sredinom tjedna i zamolite liječnika da vas naruči odmah na početku smjene ili nakon pauze.

2. Iako su istraživanja pokazala da su antibiotici za ušne infekcije rijetko bolji od samog promatranja i čekanja kod djece starije od dvije godine, većina će ih ipak propisati. Žele da imate osjećaj da su nešto poduzeli. Ako djetetu daju antibiotik i nakon par dana mu bude bolje, u vašim će očima biti genijalac.

3. Nemojte tražiti da na brzinu pogledaju i dijete koje nije naručeno. Da vaša mama ode s vama na pregled kod ginekologa, biste li ikad rekli: ‘Doktore, biste li i nju mogli na brzinu pogledati?’ Svaki pacijent zaslužuje punu pažnju.

4. Ponekad za svakog pacijenta imaju manje od 10 minuta, zato iskoristite vrijeme i pitajte sve što vas zanima. Ako imate puno pitanja, zatražite dugi pregled.

5. Čak i ako vam kažu da dijete, kada malo odraste, pustite da plače dok ne zaspi, ne žele da ih pitate pridržavaju li se i oni toga sa svojom djecom. Vjerojatno ne.

6. Ako vas nešto jako brine, a ne možete odmah doći na red, objasnite sestri o čemu se radi. Ona vas često može uvesti čak i kada raspored kaže suprotno.

7. Ne odgađajte liječenje jer želite da pedijatar vidi simptome. Ljudi to često rade – ne daju lijek za snižavanje temperature jer žele da liječnik vidi koliko je vruće ili lijek protiv kašlja jer žele da čuju kako dijete ‘škripi’ dok diše. Vjerujte, pedijatar će vam vjerovati da je dijete imalo visoku temperaturu i da je teško disalo. Odgađanjem liječenja djetetu je samo teže.

8. Naravno, naručeni smo u različito vrijeme i postoje čekaonice za bolesnu i zdravu djecu, ali studije pokazuju da i nema neke razlike. Bakterije i virusi su posvuda i ne može se ordinacija dezinficirati nakon svakog pacijenta. Savjet? Ponesite vlastite igračke, a ako dijete nešto dotakne, premažite mu ruke sredstvom za dezinfekciju ruku.

9. Ne govorite djetetu da će mu doktor dati injekciju ako mu nije dobro jer neće.

10. Pedijatri su među najslabije plaćenim doktorima. Po njima piške, kakaju, povraćaju – i gore od toga. Ali oni vole pomagati djeci i zato to rade.


net.hr

Autor 15.2.2012. u 08:54

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija