Devet znanstvenih razloga zašto trebate jesti čokoladu

tačno.net
Autor 22.3.2013. u 09:36

Devet znanstvenih razloga zašto trebate jesti čokoladu

1. Smanjuje rizik od srčanog udara – krajem prošle godine, istraživanje koje je provedeno u Švedskoj pokazalo je kako žene koje tjedno pojedu više od 45 grama čokolade imaju 20 posto manje šanse za srčani udar od onih koji ne jedu čokoladu.

2. Jača rad srca – svakodnevnim konzumiranjem čokolade smanjuje se krvni tlak, kolesterol i smanjuju se šanse da obolite od kardiovaskularnih bolesti.

3. Zasićuje – crna/tamna čokolada zdravija je od sendviča ukoliko nemate vremena za kvalitetan obrok.

4. Pomaže u borbi protiv dijabetesa – istraživanje provedeno u Italiji pokazalo je da osobe koje učestalo jedu čokoladu povećavaju osjetljivost organizma na inaulin i time smanjuju rizik od dijabetesa.

5. Štiti kožu – crna/tamna čokolada sadrži flavonodi kojim pruža vrstu zaštite od UV zračenja.

6. Zaustavlja kašalj – ukoliko ne možete prestati kašljati, pojedite kocku čokolade. Teobromin, sastojak koji se nalazi u čokoladi smanjuje aktivnost nerva u dijelu mozga koji podražava kašalj.

7. Popravlja raspoloženje – ljubitelji čokolade manje su izloženi stresu od ostalih, a američko istraživanje iz 2010. godine pokazalo je da osobe koje su ljubitelji čokolade imaju manje šanse za oboljenje od depresije.

8. Drži koncentraciju – flavonoid u čokoladi ljude čini budnijima pa su mnogo više skoncentrirani na izvršavanje svojih dnevnih zadataka.

9.  Čokolada poboljšava vid – poznato je da čokolada poboljšava krvnu sliku, a nedavno američko istraživanje pokazalo je da vrlo dobro deluje na unutrašnju ovojnicu oka koja sadrži vidne stanice.

Tagovi:
tačno.net
Autor 22.3.2013. u 09:36