DILEMA RAZREŠENA: Najzad se zna zašto muškarci odmah nakon seksa utonu u san

Autor 27.7.2012. u 18:42

DILEMA RAZREŠENA: Najzad se zna zašto muškarci odmah nakon seksa utonu u san

Iako će možda zvučati neverovatno, jedno istraživanje tvrdi da se pripadnici jačeg pola u krevetu radije okreću spavanju nego maženju zbog toga što im je mozak dizajniran tako da se isključi odmah po završetku seksualnog čina.

Francuski naučnici skenirali su muški mozak pre i nakon orgazma i zaključili da se cerebralni korteks, deo mozga odgovoran za razmišljanje, nakon vođenja ljubavi jednostavno isključuje. Odmah po obavljenom poslu, uključuju se određeni centri u mozgu koji ostalim delovima naređuju da se deaktiviraju od seksualne želje. Celom procesu pripomaže i pojačano lučenje hormona zadovoljstva, oksitocina i serotonina, zahvaljujući kojima san na oči dolazi mnogo brže.

– Ovi eksperimenti pokazuju nam šta se to tačno događa u mozgu tokom i nakon orgazma. Kako se pokazalo, muškarci posle seksa upadaju u period tokom kojeg se, barem neko vreme, ne mogu ponovo uzbuditi. Kod žena je to drugačije, one nemaju tu fazu i često zameraju svojim partnerima što spavaju odmah nakon seksa. Kod muškaraca spavanje predstavlja potpuno normalan postkoitalni proces – objašnjava je neuronaučnik Serž Stoleru.

Ovo istraživanje nije bilo jedino na tu temu. Ono iz 2005. godine, utvrdilo je da su ljudi jedine životinje kod kojih su spavanje i seks povezani. Rezultati ove studije otkrili su da čak 48 odsto od deset hiljada ispitanih muškaraca, zaspi tokom samog seksualnog čina.

telegraf.rs

Autor 27.7.2012. u 18:42