Djeci u EU zabranjeno puhanje balona

Autor 11.10.2011. u 19:15

Djeci u EU zabranjeno puhanje balona

Dječji avanturizam i spontano otkrivane svijeta djelomice su skinuti s menija odrastanja u Europskoj uniji. Nova legislativa o sigurnosti igračaka, a koja ovih dana stupa na snagu zabranit će mlađima od osam godina puhanje balona bez nadzora, baš kao i puhanje u zviždaljke koje imaju papirnati nastavak za odmotavanje, između ostalog. Također, točno je propisano koliko igračke smiju biti glasne

O slatka, o draga, o regulirana slobodo. Nakon političke i seksualne korektnosti, čini se da je vrijeme za korektnost igračaka. Administracija EU zaključila je da je bolje dječji svijet premrežiti sigurnosnim mjerama i odrastanje staviti pod još intenzivniji nadzor nego prihvatiti činjenicu da neka igračka u nekom trenutku može biti pogubna – s vjerojatnošću dobitka jackpota na lotu. Nova regulativa zabranjuje tako puhanje balona mlađima od osam godina ako nisu u društvu starijih, baš kao i zviždaljke na napuhavanje i neke od igračaka koje imaju magnet, prenosi The Telegraph. Nije, doduše, navedeno smiju li klinci puhati balone od žvake skriveni ispod kreveta.  

‘Baloni od lateksa moraju nositi naljepnicu o zabrani samostalnog puhanja mlađima od osam godina, a potrošeni baloni trebaju biti bačeni u smeće’, stoji u službenom tekstu.

Očekivano, nisu svi oduševljeni. Profesor sociologije sa sveučilišta u Kentu, Frank Furedi, mišljenja je da su igračke i aktivnosti ključni u postizanju dječje neovisnosti i samopouzdanja. ‘Ove zabrane umanjuju iskustvo zabave i učenja. Igra se pretvara u mjesto opasnosti po propisanim pravilima koja guše život i avanturizam.

Birokrati Unije nisu samo probušili balončiće zaigranog odrastanja. Usto su ga i malo stišali. Naime, nametnute su nove restrikcije oko toga koliko zvečke i instrumenti smiju biti glasni, a na listi za odstrel našli su se i plišani medvjedići, zečići, žirafe, mravojedi, ili što već bulji staklenim pogledom u zidove dječjih soba. Za njih će vrijediti sljedeće pravilo – mora ih se moći oprati u veš-mašini. Kako drži novi pravilnik, plišana fauna mogući je izvor zaraza ako predugo stoji necentrifugirana. To će, naravno, potvrditi mnogi kada danas sutra donesu ispričnicu zbog izbivanja s nastave jerbo ih je plišani medo krišom zarazio dok su nevino spavali.

Posljedica novog pravilnika o igračkama brine i proizvođače. Mnoge od njih će poskupjeti zbog novih sigurnosnih mjera i testova koji će morati biti obavljeni prije nego što slete u roditeljske vrećice.

Ostaje tek pitanje kada će zabraniti olovke, žnirance ili grašak. Sve su to ubojite stvari ako se netko namjerio biti baš potpuni baksuz. A onda, logično, slijedi opća zabrana poda, rubova, gravitacije i zraka. Zarazama i ozljedama pogubnim po život treba napokon stati na kraj.

Autor 11.10.2011. u 19:15

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija