Drastične mere za očuvanje belih medveda

tačno.net
Autor 20.2.2013. u 21:06

Drastične mere za očuvanje belih medveda

Da bi ova vrsta opstala biće potrebna relokacija u više delove Arktika, smeštanje u zoološke vrtove i hranjenje od strane ljudi…

Svetski stručnjaci za polarne medvede upozoravaju da je opstanak polarnih medveda do te mere doveden u pitanje da je došlo vreme za razmatranje drastičnih mera za spasavanje ove vrste, poput hranjenja od strane ljudi, ili veštačke selidbe dela populacije sa juga na sever Arktika.

Uskoro bi moglo doći vreme kada će neki od 25.000 polarnih medveda nastanjenih u Kanadi, Aljasci, Grenlandu, Norveškoj i Rusiji morati da budu hranjeni od strane ljudi kako bi preživeli produžene periode bez leda i kako u potrazi za hranom ne bi počeli da uznemiravaju lokalne ljudske zajednice. Neki medvedi bi mogli da budu stavljeni u privremena veštačka boravišta dok se temperatura ne spusti dovoljno nisko da se na moru stvori sloj leda, a moguće je i da bi uskoro polarne medvede iz južnih regiona trebalo trajno preseliti na sever.

Dvanaest naučnika sa Arktika ističe da će, usled sve većeg topljenja leda, pet nacija koje u svojim zemljama imaju polarne medvede uskoro morati da razmotre drastične mere borbe za opstanak ove vrste. U najgorem slučaju, medvedi koji neće moći da se presele ili oporave, možda će morati da budu eutanizovani.

Trenutno zoološki vrtovi zbog strogih uslova koje trebaju da ispune za udomljavanje polarnih medveda imaju velike teškoće u pribavljanju ove vrste, ali ako se topljenje leda nastavi ovom brzinom, uskoro će im biti ponuđeno da uzmu koliko god polarnih medveda tehnički mogu da smeste.

 

nationalgeographic.rs

tačno.net
Autor 20.2.2013. u 21:06

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija