EU riješila raspravu Turske i Grčke: Baklava prvi turski proizvod registrovan u EU

tačno.net
Autor 19.12.2013. u 14:23

EU riješila raspravu Turske i Grčke: Baklava prvi turski proizvod registrovan u EU

Evropska komisija je danas zvanično proglasila Antep baklavu registrovanim turskim proizvodom

Na današnjem zvaničnom zasjedanju Evropske komisije, turska tradicionalna poslastica Antep baklava postala je prvi turski proizvod koji je registrovan u Evropskoj uniji (EU), javlja Anadolu Agency (AA).

Gospodarska komora grada Gaziantepa učinila je prvi korak u registraciji Antep baklave 2009. godine, zbog rasprava koje su se vodile između Turske i Grčke. Tokom četiri godine, koliko je trajala procjena registracije, EU je u avgustu objavila službeni dokument u Službenim novinama EU.

Evropska komisija je danas zvanično proglasila Antep baklavu registrovanim turskim proizvodom, nakon što se nijedna treća zemlja nije žalila na objavu u Službenim novinama EU tri mjeseca od objave.

Antep baklava od danas je zvanično registrovana u EU, te je tako postala prvi turski proizvod koji je registrovan u Evropskoj uniji, te 16. po redu proizvod koji je registrovan, a dolazi iz zemlje koja nije članica EU.

EU je Antep baklavu stavila na listu “Proizvoda zaštićenog imena” i “Geografski zaštićenih proizvoda”, a na tim listama nalazi se još 1.200 proizvoda.

Zahtjevi za registraciju smokve Afyon, sudžuke Afyon i slanine Afyon u EU još uvijek su u fazi procjene.

tačno.net
Autor 19.12.2013. u 14:23

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija