“Granice” u Parizu

Autor 28.9.2011. u 20:00

“Granice” u Parizu

U današnje doba, kada koncept granice gubi svoj prvobitni smisao a financijski ili informativni izvori više ne poznaju teritorijalne zabrane, one ipak ostaju stvarnost i utječu na postojanje milijuna osoba u svijetu. Zahvaljujući posebnom ciklusu dokumentarnih filmova kao i fikcija, Latinska unija u Francuskoj dožvoljava filmofilima ali i studentima političkih znanosti, novinarstva i filma otkriti ta posebna mjesta, gdje se susreću bliske ali i raznolike kulture. Selekcija latinskih produkcija aktualno predlaže kinematografsko putovanje u srž postojanja osoba  sa jedne ili druge strane granice, što je ponekad imaginarna ili materijalna, pa je mnogi nastoje preći, po bilo kakvoj cijeni.

Meksički film pod nazivom “Norteado”, u realizaciji Rigoberta Perezcana, vodi gledatelja sa druge strane Atlantika, na sjevernoameričku granicu, gdje slijedi avanture Andrésa, mladog farmera sa juga Mexica. Njegovo nastojanje da ilegalno prijedje u SAD, uzrok je najluđim planovima, koji zaprepaštuju publiku, izazivajući simpatije i odobravanja. Nešto južnije, u centralnoj Americi, redateljica Ishtar Yasin Gutiérrez, između fikcije i stvarnosti poetično priča u svom dokumentarcu  “El Camino”, teškoće migranata koji u potrazi za zaposlenjem nastoje iz Nikarague preći u Costa Ricu. Junakinja filma je djevojčica Saslaya i njezin mali brat, pošli na opasni put u želji da pronađu majku.  U ostvarenju “Dragi Haiti”, Claudio Del Punta dotiče problematiku granice, koju nitko ne snima a mnogi zaobilaze, što razdvaja Haiti od Dominikanske Republike, poprišta mnoštva ljudskih drama uzrokovanih pokretima iseljenika, između dvije zemlje. Tragediju doživljavaju i dva brata kao i mlada djevojka tužnog pogleda, Violette, što zajedno prelaze dugi put između Malija i Starog kontinenta, snimljeni od strane španjolskog cineasta Gerarda Olivaresa u filmu nazvanom “14 kilometara”. I u Europi, mnoštvo osoba, svaki dan  nastoji preći granice prema zapadu. Nelu, stanovnik malog gradića  uz rumunjsko-mađarsku granicu, upoznaje turskog iseljenika u jako originalnom, dugometražnom filmu Mariana Crisana, pod nazivom “Morgen”.

Ovaj filmski ciklus posvećuje značajno mjesto dokumentarnim ostvarenjima s upečatljivim svjedočenjem Daga-Dagmawija Yimera, studenta prava iz Adis Abebe, koji je morao napustiti Ethiopiju 2005 godine. Stigavši u Italiju, odlučio je dati glas onima koji su kao i on proživjeli pakao libijskih logora i neljudsko nasilje vodiča. Sa prijateljima, talijanskim cineastima Riccordom Biadene i Andreom Segre, realizirao je dokumetarac “Kao čovjek na Zemlji”. Sjećanja svjedoka oživljavaju uglavnom tragičnu, historiju tisuća Cubanaca, koji su u želji za boljim postojanjem napustili domovinu i 1994 godine se ukrcali na nesigurne brodove, u dokumentrnom ostvarenju “Dream Havana” koji je realizirao Marks Gary. “Došljaci”, francuski dokumentarac Claudine Bories i Patricea Chagnarda, sa mnogo suptilnosti opisuje virtuelne granice u galskim, policijskim stanicama, između socijalnih djelatnica i azilanata došlih iz Šri Lanke, Mongolije, Egipta.

Festival se održava u kino dvorani Nouveau Latina, do 2 listopada a iza svake projekcije, slijede razgovori sa redateljima programiranih ostvarenja.

 

Autor 28.9.2011. u 20:00

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija