Holistički pristup kroz wellness i masaže

Autor 27.5.2011. u 05:05

Holistički pristup kroz wellness i masaže

Holizam je pogled na svijet i filozofija koja u cjelini vidi nešto više od zbroja pojedinih njenih dijelova. Holizam je primjenjiv u svim područjima rada i življenja. Holistički pojedinac, holistička organizacija, društvo i zdravlje je i prema holističoj teoriji proces – koji se temelji na slijedećim bazičnim pretpostavkama: biti raznolik, međupovezan, fleksibilan i stvarati sinergije i partnerstva znači održivo živjeti i raditi i biti zdrav.

Wellness je pokret i sociokulturalni fenomen kojem je u fokusu holistički-cjelokupno shvaćeno zdravlje. Stoga je briga za tjelesno, psihičko-duhovno i socijalno zdravlje predmet djelovanja svakog wellness ponuđača i svake wellness usluge. Holistički terapeut tretira i komunicira sa klijentom i svim komponentama njegova zdravlja

Najtraženija wellness usluga je i dalje masaža. Stoga ćemo u slijedećem tekstu pokušati približiti: što je to i kako pružati usluge holističke masaže ?

Holističke masaže najčešće potječu iz medicinskih tradicija i pogleda na svijet i zdravlje davnih i dalekih civilizacija dalekog istoka; Kine, Japana i Indije.

Tradicionalni pristupi zdravlju su promatrali pojedinca i njegovo zdravlje kao cjelinu i kao dio povezan i umrežen sa njegovim okruženjem, prirodom i kosmosom. Promatrali su i iskustveno ukazivali na povezanost čovjeka sa prirodom i njenim zakonima i ritmovima i taj obrazac koji sve povezuje su nazvali Energija.

Baš kao i indijanski poglavica koji je u svojoj znamenitoj poruci bijelom čovjeku poručio: “Sve stvari su povezane. Što god snađe zemlju snaći će i sinove zemlje. Čovjek ne tka tkivo života; on je samo struk u tome. Što god čini tkanju čini i sebi samome…”

Tui na kineska masaža je holistička masaža

Jednog sam dana upitala klijenta nakon Tui na kineske masaže koju mu je pružio holistički obrazovan terapeut: “kako je bilo na masaži, čega ćete se sjećati…”. Gospođa je odgovorila: “Bilo je drugačije, oduševljena sam. Rekao mi je – nosi plavo…” Tui na kineska masaža je holistička, jer je više od vještine raznovrsnih pokreta.

Holistička masaža je ujedno i coaching – jer kada je holistička komunikacija ugrađena i dio masaže onda masaža ostavlja poseban trag na duši i tijelu.
Stoga Tui na kineska masaža i terapija, baš kao i  akupunktura, započinju razgovorom – “energetskom dijagnozom”  ili definiranjem energetskog statusa klijenta.

Tui na maser i terapeut tijekom razgovora postavlja klijentu točno određena pitanja, opipava puls – „puls dijagnoza“ i  pregleda jezik – „jezik dijagnoza“. Slijedi pregled i dodirivanjem svakog pojedinog meridijana. Koji meridijani i koje točke su u ekscesu ili deficitu važno je znati da bi se upravo na njima primjenili  adekvatni  pokreti masaže i akupresure.

Tui na maser/terapeut i njegov klijent vode holistički razgovor – na djelu je coaching jer klijent i terapeut spoznaju  višestruke uzroke i mjesta tj. lokacije energetskih  i zdravstvenih poremećaja kao i povezanost tih poremećaja sa načinom života, razmišljanjem, stavovima, odnosima koje imamo sa drugim ljudima i sa prirodom.  

Tijekom utvrđivanja energetskog statusa maser ili terapeut postavlja pitanja klijentu koja se odnose na vanjske i unutarnje patogene činitelje ili uzročnike energetskih i zdravstvenih poremećaja.

Pitanja koja upozoravaju nu uzroke poremećaja od strane “unutarnjih patogenih činitelja” ili emocija su:  Kako se pretežno osjećate: ljutito, prestrašeno, zabrinuto, tugaljivo, … Pitanja koja upozoravaju na poremećaj uzrokovan “vanjskim patogenim činiteljima” su: smeta li Vam hladnoća, vrućina, vlaga, suhoća… Zatim slijede pitanja o afinitetima za određenu vrstu hrane…koji okus prevladava, koju boju preferira…

Tui na kineska masaža i terapija se provode ciljanim i  specifičnim pokretima koji se lako uče i primjenjuju na  klijentu koji može biti obučen ili bez odjeće. U Tui na terapiji se vrši pritisak i rotacija rukom, dlanom, šakom…. u smjeru ili suprotno od  kretanja kazaljke na satu, da bi se proizveo učinak punjenja ili  pražnjenja akupresurne tačke i meridijana.

Osim pritisaka i specifičnih pokreta na točno određenim meridijanima i akupresurnim točkama po leđima, nogama, rukama, trbuhu, glavi, provode i nespecifične manipulacije u području vratne, torakalne i lumbalne kralježnice.

U Tui na kineskoj terapiji radi se i ventuza terapija – čašicama u kojima se proizvede negativni tlak koji kao takav izvlači energetski višak ili eksces. Moksa je zagrijavanje točaka i meridijana u kojima je deficit energije sa zapaljenom mješavinom soli i divljeg pelina. Po intenzitetu Tui na je jača masaža – ali se ne provodi preko granice boli koja je za klijenta neugodna.

Klijentima će Tui na kineska masaža djelovati višestruko – na energetskoj, tjelesnoj i psihičkoj razini. Holistički pristup i tretman pomaže klijentu da spozna svoje resurse i promijeni loše navike i ponašanja.

Tui na kineska masaža i terapija pomaže kod funkcionalnih poremećaja, problema i bolova u kralježnici, migrene, hormonalnih i poremećaja imuniteta i cirkulacije, smanjenje rizika od koronarnih srčanih i moždanih bolesti… Tui na kineska masaža i terapija je metoda kojom možemo tretirati celulit, bore, stres i posljedice stresa.

Tui na maser i terapeut je ujedno učitelj i vođa – coach

Tijekom razgovora klijent uči od terapeuta: što  uzrokuje dobro dobro zdravlje i kako ga postići. Kakva nam je energetska konstitucija, na što treba obratiti pažnju pri prehrani, kretanju, ponašanju, što treba mijenjati,  a koje navike zadržati…

Tui na terapeut je savjetnik i učitelj – baš kao u staroj Kini  kada su mudraci poučavali i liječili… Kineski je mudarc i liječnik bio plaćen po broju zdravih, a za  svakog bolesnog pacijenta je morao  izvjesiti zastavu na svoju kuću. Dobrim se doktorom  u staroj Kini smatrao onaj koji je imao  manje izvješenih zastava.

Tui na kinesku masažu i terapiju se uči kroz školovanje Tradicionalni pristup zdravlju je prije svega fokusiran na prevenciju, za  što se sve više zalaže i suvremena medicina

Cjeloživotno učenje i holizam

U svim područjima rada i življenja nužno i aktualno je cjeloživotno učenje. U području osobnog zdravlja i wellness-a, u području poduzetništva, profesije i karijere čovjeka motivira prvenstveno potreba za razvojem i samoostvarenjem vlastitog potencijala.

Proces i put sa mjesta na kojem jesmo ka mjestu gdje možemo i želimo biti je cjeloživotno učenje.  “Dok god živiš, uči kako živjeti.” Učenjem i terapeut i klijent stvaraju sami sebe, stječu znanje i zdravlje, mjenjaju stavove  i stječu  sposobnosti učiniti nešto što prije toga nisu mogli. Učenjem produbljujemo naše mogućnosti stvaranja da budemo dio generativnog procesa života i da u njemu uživamo. I to je holizam u praksi.

Napisala: Jelica Popić, dr.med., ravnatelj i učitelj TKM, psihoterapeut
               www.akademija.wellness.hr ; www.wellness.hr         

Autor 27.5.2011. u 05:05

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija