I uz pad tržišta luksuzna roba uspješna

Autor 22.8.2011. u 01:14

  Nordstromu postoji lista čekanja za Chanelov sjajni kaput od tvida čija je cijena 9010 dolara. Neiman Marcus rasprodao je gotovo sve platforme “Bianca” Christiana Louboutina koje stoje 775 dolara. U Mercedes-Benzu ponosno izjavljuju kako su prošlog mjeseca u Sjedinjenim Američkim Državama prodali više automobila nego tijekom bilo kojeg srpnja u posljednjih pet godina.

Iako brojni Amerikanci režu osobnu potrošnju, bogati ponovno kupuju dizajnersku odjeću, luksuzne automobile, zapravo, sve što im zapne za oko. Trgovine s luksuznom robom, koje su tijekom recesije jedva preživljavale, danas ne samo da se oporavljaju, već ostvaruju vrtoglave prihode. Mnoga luksuzna poduzeća čak podižu, umjesto da spuštaju cijene predmeta privlačne kupcima koji izjednačavaju kvalitetu s cijenom. “Tko će primijetiti ako se cijena dizajnerskog para cipela podigne s 800 na 860 dolara?”, slegnuo je ramenima Arnold Aronson, upravitelj maloprodajne strategije u konzultantskoj kući Kurt Salmon i nekadašnji izvršni direktor kompanije Saks Fifth Avenue. Bogati ne troše onoliko koliko su trošili u bezbrižnom razdoblju prije recesije, ali sada se ponovno vraćaju takvom ponašanju.Kategorija luksuza zabilježila je deset mjeseci porasta prodaje zaredom u usporedbi s prošlom godinom, iako je generalna potrošnja na niskim granama, da se zaključiti iz istraživanja kuće MasterCard Advisors Spending Pulse. U srpnju je sektor luksuza doživio porast od 11,6 posto, što je najveći mjesečni porast u više od godine dana.Što se promijenilo? Trgovci i analitičari slažu se kako se uglavnom promijenilo stanje na burzi, čak i kad se uzmu u obzir najnoviji prevrati.”Iako je, na temelju različitih ekonomskih podataka, bilo ponešto trzavica, općenito vlada pozitivni smjer i trend”, rekla je Karen Katz, predsjednica i izvršna direktorica grupacije Neiman Marcus.Najnovija izvješća o zaradi nekih tvrtki pokazuju koliko su točno bogati kupci spremni na obnovu trošenja. U Tiffanyju je u prvom tromjesečju ove godine prodaja porasla za 20 posto, na 761 milijun dolara. Krajem sprnja, LMVH, u čijem su vlasništvu ekskluzivni brendovi poput Louis Vuittona i Givenchyja, objavili da su u prvom tromjesečju 2011. godine zabilježili rast prodaje od 13 posto, odnosno do 10,3 milijardi eura, to jest 14,9 milijardi dolara.

Bergdorf Goodman u New Yorku Bergdorf Goodman u New Yorku PPR, dom Guccija, Yves Saint Laurenta i drugih brendova, rekao je kako je njihov segment prodaje luksuzne robe u prvoj polovici zabilježio rast od 23 posto. U mnogim tim tvrtkama i zarada se povećala za dvoznamenkastu brojku. BMW je početkom kolovoza izvijestio kako je više nego udvostručio svoj tromjesečni prihod od prije godine dana s obzirom da mu je prodaja porasla za 16,5 posto; Porscheova zarada u prvoj polovici godine porasla je za 59 posto; a u Mercedes-Benzu kažu kako im je prodaja luksuzne S klase u srpnju u SAD-u skočila za gotovo 14 posto. Iako bezbrižno trošenje bogataša možda ne predstavlja nikakvu utjehu ljudima koji su nezaposleni ili u dugovima, bogati nesrazmjerno doprinose općem ekonomskom oporavku.”Ova je skupina ključna budući da samo pet posto onih s najvećim prihodima ostvaruju jednu trećinu ukupne potrošnje, a 20 posto najbogatijih ostvaruje čak 60 posto potrošnje”, rekao je Mark Zandi, glavni ekonomist u kući Moody’s Analytics.”Upravo smo zbog naglog i drastičnog pada njihove potrošnje uopće i iskusili tako tešku recesiju.” Prije samo nekoliko godina, trgovci luksuznom robom jedva su preživljavali, a luksuzni dućani spuštali su cijene. Prema podacima SpendingPulsea, listopadu 2008. prodaja luksuznih proizvoda pala je za 17,9 posto u odnosu na prethodnu godinu. Sada kupci ponovno hrle prema policama prepunima skupe robe. Newyorška poduzetnica Caroline Limpert (31) kaže kako rado troši novac na neke klasične komade, kao što je velika torba Yves Saint Laurent, koju ima u smeđoj i crnoj boji, ali i kako od krize izbjegava upečatljive predmete: “Ako imate što trošiti, ne želite se time praviti važni.” Ipak, priznaje kako kupuje odmah na početku sezone. “Kupujem stvari za koje mislim da bi se mogle rasprodati.”

The New York Times

Autor 22.8.2011. u 01:14