Istražili smo što domaći stručnjaci misle o Facebookovom Timelineu

Autor 30.3.2012. u 12:06

Istražili smo što domaći stručnjaci misle o Facebookovom Timelineu

Nakon što je Facebook uveo Timeline privatnim korisnicima, red je došao i na korporativne stranice. Točnije, tvrtke i organizacije prisutne na Facebooku već mjesec dana imaju mogućnost prelaska na novi dizajn, ali 30. ožujka svi “Pagesi” koji još drže stari izgled automatski se prebacuju na novo sučelje.

Podsjetimo, Facebook Timeline donosi vizualno atraktivniji izgled profila, odnosno stranica te omogućuje kronološki pregled aktivnosti korisnika unazad do njihove registracije na najveću društvenu mrežu, kao i naknadno dodavanje “događaja” iz ranijih razdoblja. Tako je zanimljiv primjer Coca-Cole, čiji Timeline seže čak do 1886. godine, kada je ta kompanija i osnovana. 

Koje važne promjene zapravo donosi Timeline za stranice na Facebooku? “Najbitnije u slučaju Timelinea je sa svima vidljive strane – novi dizajn, koji omogućava bolju integraciju identiteta brenda te aplikacija i sadržaja. Timeline je sam po sebi značajan, jer po svemu sudeći značajno povećava interakciju s fanovima, barem tako govori dio istraživanja”, kazao je za Poslovni.hr Ivan Brezak Brkan, urednik portala Netokracija.com i direktor content marketing tvrtke Acumen Connect. “Brendovima koji imaju resurse za razvoj vlastitih aplikacija svakako će život olakšati tzv. Timeline aplikacije koje se integriraju na Timeline stranica, ali i korisnika te olakšavaju interakciju s brendovima. Na žalost, tek rijetki hrvatski brendovi su uopće razmišljali u tom smjeru”, dodaje Brkan.

Istraživanje tvrtke Simply Measured, provedeno na 15 kompanija koje su među prvima uvele Timeline, pokazalo je kako prelazak na novi dizajn ustinu povećava interakciju i angažman korisnika. Tako se kod promatranih tvrtki angažman fanova po objavi u prosjeku povećao za čak 46 posto u odnosu na razdoblje prije prelaska na nove stranice. Tome je svakako pripomogao atraktivniji dizajn, koji među ostalim dopušta velike slike, kao i unaprijeđene mogućnosti upravljanja sadržajem i njegovog isticanja.

Ivan Brezak Brkan

Ivan Brezak Brkan

Ali, kao što je to slučaj kod gotovo svake drastične promjene na Facebooku, pojedine novosti možda neće biti odmah objeručke prihvaćene, odnosno mogu biti protumačene kao nedostatak. “Jedna od najzanimljivijih novosti su privatne poruke administratorima, koje su dvosjekli mač. S jedne strane one omogućavaju brendovima da neugodne diskusije maknu sa javnog dijela stranice, ali s druge daju korisnicima prostor za dodatne razgovore u kojima nema kraja. Također, najveći nedostatak domaćim community menadžerima bit će isključivanje stranica dobrodošlice koje su ispisivale poruku, a koje su koristile mnoge domaće Facebook fan stranice brendova”, kaže Ivan Brezak Brkan. 

“Unatoč tome, Timeline će za većinu brendova biti pozitivna promjena, koliko god prebacivanje možda bilo bolno u vidu izrade novih materijala te isključivanja starih, sada više nekompatibilnih, sadržaja”, zaključuje Brkan.

Više o mogućnostima novih Facebook Pagesa pročitajte ovdje.

Kako Poslovni.hr izgleda na Timelineu pogledajte ovdje!

poslovni.hr

Autor 30.3.2012. u 12:06