Izaziva li ovo i kod vas sram?

tačno.net
Autor 24.3.2013. u 16:08

Izaziva li ovo i kod vas sram?

Svi smo mi nekada u životu osjetili kako nam obrazi odjednom nekontrolirano postaju topliji, a lice se zajapuri i ofarba crvenom bojom. Najčešće se crvenimo zbog trenutaka u kojima se najgore dogodi pred puno svjedoka, poput pada, sudaranja sa staklenim vratima, ali i otkopčanih hlača i sl. Iako crvenilo ponekad može biti šarmantno, ono uglavnom izaziva veliku neprijatnost kod ljudi.

U prosjeku se posramimo oko sedam puta na tjedan, a žene tri puta češće osjećaju sram nego muškarci, pokazala je studija britanske tvrtke Right na 2000 ljudi. Među najčešće uzroke neugode ubrajaju se fiziološke potrebe, poput ispuštanja vjetra u javnosti, podrigivanja, kruljenja želuca ili štucanja, piše Daily Mail.

Na prvom mjestu sramotnih trenutaka za većinu ljudi je pad u javnosti, kao i “sudaranje” s nepomičnim predmetima poput prometnih znakova, staklenih izloga i slično.

Među najčešće razloge za sram u međuljudskim odnosima spada slanje seksi SMS-a krivom primatelju, slučajni susret s bivšim partnerom ili nazivanje nekog krivim imenom.

Najbolji način za rješavanje crvenila je pokušaj da se kontroliraju faktori koji izazivaju odgovor i aktiviranje nervnog sistema. Pošto je crvenilo najčešće u vezi sa javljanjem stida i poniženja, najbolja opcija za njegovo sprečavanje je smanjenje osjetljivosti na mišljenja drugih, što je naravno lakše reći nego učiniti.

Živimo u svijetu koji se brzo kreće te zbog toga konstantno žurimo negdje. To rezultira nepromišljenošću i nezgodama – zaključila je voditeljica studije, Roxanne Amir-Mohmmadin. Psiholozi naglašavaju kako je bitno zadržati smisao za humor  te se smijati takvim situacijama, umjesto njima opterećivati.

Najčešći razlozi za sram:

-Pad u javnosti

-Kruljenje želuca na sastanku

-Nedovoljno novca za plaćanje računa na blagajni

-Slanje poruke ili e-maila krivom primatelju

-Otkopčan patentni zatvarač ili WC papir koji viri iz hlača

-Nazivanje nekog krivim imenom

-Upadanje u kupaonicu dok smo mi na WC-u

-Podrigivanje ili puštanje vjetrova u javnosti

-Susret s bivšim partnerom

-Tračanje nekoga dok je on iza naših leđa

-Sudaranje sa staklenim izlogom

tačno.net
Autor 24.3.2013. u 16:08

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija