Izolirano ratoborno pleme snimljeno teleskopom

Autor 1.2.2012. u 14:32

Izolirano ratoborno pleme snimljeno teleskopom

Aktivisti organizacije Survival International jučer su objavili prve vrlo detaljne fotografije izoliranog peruanskog plemena napravljene iz daljine uz pomoć teleskopa

Narod Mashco-Piro živi nedaleko od nacionalnog parka Manu na jugoistoku Perua, a do sada je rijetko imao miroljubivih kontakata s vanjskim svijetom.

Survival  upozorava da projekti eksploatacije plina, nafte i drva prisiljavaju domoroce da se sele u nova područja, a nedavni sukobi s došljacima pokazuju da bi oni najviše voljeli da ih se ostavi na miru.

 Madre de Dios

‘Sukobi s ljudima koji zalaze u njihovu djedovinu u posljednje su vrijeme sve učestaliji’, ističe aktivisticaRebecca Spooner.

Pripadnici plemena u više su navrata strijelama napadali turiste u čamcima, a nedavno su gađali i čuvara parka Manu. U studenom prošle godine bambusovom su strijelom pogodili u srce i ubili Nicolasa ‘Shacoa’ Floresa, pripadnika plemena Matsigenka, koji je gotovo dva desetljeća jedini održavao kontakt između njih i vanjskog svijeta. Aktivisti kažu da je Flores bio vrlo dobronamjeran prema narodu Piro, bio je oženjen ženom iz njihova plemena, a poznavao je i njihov jezik – dovoljno da može komunicirati s njima. Nomade je opskrbljivao mačetama i loncima za kuhanje, a navodno je čak uzgajao usjeve koje je namjeravao podijeliti s Piroancima.

Poučen prošlogodišnjima napadima, španjolski arheologDiego Cortijo odlučio je pleme snimiti sa sigurne udaljenosti od 120 metara teleskopom postavljenim na kameru. Tako je uspio napraviti dosad najdetaljnije snimke ovih domorodaca očito neraspoloženih za integraciju. 


Nedatovaný snímek členů peruánského kmene Mashco-Piro u řeky v národním parku


Spooner smatra da bi se eskalacija nasilja mogla zaustaviti kada bi vlasti zaštitile tradicionalne teritorije plemena.

‘Tražili smo od peruanske vlade da zaštiti ovo područje koje bi trebalo ostati na raspolaganju izoliranim indijanskim skupinama’, rekla je aktivistica.

Organizacija Survival prošle je godine iz zrakoplova snimila pripadnike jednog od posljednjih izoliranih plemena koja žive u džunglama Latinske Amerike (pogledajte film dolje). Jedan od problema s kojim se suočavaju aktivisti jest činjenica da neki pripadnici lokalnih vlasti, vođeni gospodarskim interesima, ne žele priznati čak ni da izolirana plemena postoje.

 


t-portal

Autor 1.2.2012. u 14:32