Izostaje li nužnih sedam sati sna, moguća je i prerana smrt

Autor 3.5.2011. u 12:23

Izostaje li nužnih sedam sati sna, moguća je i prerana smrt

Previše ili premalo sna može postarati mozak i do sedam godina, pokazalo je istraživanje Sveučilišta u Londonu, piše Daily Mail. Manje ili više od šest do osam sati preporučenog sna povećava brzinu kognitivnog propadanja i utječe na sposobnosti kao što su zaključivanje i rječnik. Radni učinak popušta, a raste mentalno i fizičko propadanje što može dovesti i do prerane smrti, upozoravaju istraživači.

Istraživači su proučavali promjene na mozgu tijekom pet godina, a napravili su i šest standardnih testova kojima su mjerili pamćenje, prosudbu, rječnik, fonemsku tečnost, semantičku tečnost i ukupni kognitivni status.

Oko osam posto onih koji su spavali duže od preporučenog prošli su lošije u svim kognitivnim testovima osim kratkoročnog verbalnog pamćenja. Gotovo četvrtina žena i 18 posto muškaraca koji su spavali manje od preporučenog slabije su rasuđivali, a rječnik im je bio osiromašen.

Oko sedam sati kvalitetnog sna je od temeljne važnosti za ljudsko funkcioniranje. Deprivacije spavanja i pospanost imaju nepovoljan utjecaj na učinkovitost, pozornost ili koncetraciju, navodi se u studiji.

Autor 3.5.2011. u 12:23

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija