Kad zrno pijeska postane biser

Autor 1.7.2011. u 10:28

Kad zrno pijeska postane biser

Večernja haljina na ženi zrelih godina prava je rijetkost, ali elegantna, ‘s mjerom’ odabrana haljina i žena koja ponosno nosi svoje godine još je rjeđa, nažalost.

Ima tome nekoliko razloga, ali jedan od najčešćih je nedostatak ponude. Možda je tome pak razlog slaba potražnja, ali teško mi je u to povjerovati.

Godine su ženama kao drveću godovi, i svaka od njih je novo iskustvo, nova radost, nova ljubav, novo razočaranje, nova snaga, nova izdržljivost, poneka bora i poneka sjedina, ali kad se sve zbroji – to je nova žena, svake godine. I kad takva žena odabere haljinu koja pristaje njenom tijelu i njenom duhu – tada je elegancija njeno srednje ime.

Vidjela sam nedavno lijepu ženu u ‘maloj crnoj haljini’ duljine do koljena, kako pleše skladnim i elegantnim pokretima. Moje je oko privukla haljina. U gornjem dijelu iznad prsa i na rukavima haljina je imala prozirni til (ili neku sličnu tkaninu). Na taj način bili su manje vidljivi tragovi godina (kasne šezdesete) na nadlaktici i na dekolteu. Taj je prozirni dio haljine izgledao kao da je posut sitnom svjetlucavom crnom prašinom. Rukavi su bili, kako i pristoji, tričetvrtine duljine ruku, kako bi spriječili da promatrač uoči njenu najširu horizontalu (bokove) jer kad spusti ruke, budući da su rukavi nešto kraći, ta se crna horizontala ne nastavlja širiti jer je prekidaju ruke s obje strane. To me posebno razveselilo jer to mi je jedan od omiljnih trikova koji često sugeriram svojim klijenticama. Gospođa je bila gotovo potpuno sijeda, kratke dobro ošišane i jednostavne frizure koja je uokvirila njeno lice s umjerenim make up-om iako uz ruž koji je bio crvene boje, no ne prenapadan. Ona se kretala sigurnim korakom, evidentno svjesna svoje elegantne pojave u salonkama na petu, ne previsoku, a  tankom crnom najlon čarapom svoje je noge uspjela produljiti i stanjiti. Bio je to zaista ugodan prizor. Bilo je to obećanje svim drugim ženama u dvorani da se može, bio je to dokaz uspjeha.

Moja klijentica. Jedna od prvih s kojima sam surađivala nakon modne akademije. I bila sam presretna.
Čak je stavila nisku bisera, za koje kažu da morate imati malo iskustva i nešto godina da bi vam pristajali.
Bila sam ponosna jer moja je draga klijentica pokazala da zna kako pronaći dragocjenost kakva se obično skriva u čvrsto zatvorenoj školjki, a nekad je bila samo zrno pijeska…

Andreja Horvatić, savjetnica imidž konzaltinga
www.profashion.com.hr
www.image-consulting.com.hr
Ambasadorica AICI-a za Hrvatsku

Autor 1.7.2011. u 10:28