Kako izabrati pravi alkohol: Ovo su najzdravija pića koja garantiraju dobar provod

Autor 15.7.2012. u 09:58

Kako izabrati pravi alkohol: Ovo su najzdravija pića koja garantiraju dobar provod

Kombinacija visokih temperatura i cjelonoćnog plesa uz alkohol često može rezultirati dehidracijom koja će vam drugo jutro prouzročiti žestoku glavobolju i proklinjanje lošeg odabira tekućeg sadržaja koji ste se odvažili konzumirati.

Kako bi mamurluk prošao što bezbolnije, a cjelokupno zdravlje organizma ostalo što “netaknutije”, Gizmodo je odabrao alkoholne slastice uz koje ćete se dobro zabaviti, ali i nazdraviti dobrom zdravlju. U umjerenim količinama, naravno, jer naše tijelo alkohol prvenstveno doživljava kao otrov i nije u stanju probaviti veliku količinu bez posljedica.

Nutricionistica Maren Robinson sastavila je popis najboljih alkoholnih pića, obzirom na njihovu nutritivnu i kalorijsku vrijednost, količinu šećera, razinu antioksidansa, ali i dobar okus.

Vodka sa sodom

Sastojci: vodka, mineralna voda

Ova koktel-kombinacija među najmanje je štetnima kad je u pitanju vaša kilaža. Vodka u prosjeku sadrži nešto manje od 90 kcal na standardnu dozu serviranja od 0,03 l. Ipak, okus ovog pića mnogima će vjerojatno biti predosadan.

Michelada

Sastojci: pivo, limeta, Worcestershire umak, ljuti umak, crni papar, sol, led

Ovaj popularni meksički koktel vjerojatno je jedan od najukusnijih “lijekova” za mamurluk. U Americi je vrlo popularan, zbog svog ljutkasto-slankastog, a osvježavajućeg, okusa. Ujedno, pun je zdravih sastojaka: pivo je hranjivo, sok limete prepun vitamina C, a ljutina chili papričica iz umaka dobra je za ubrzavanje metabolizma.

Whiskey

Sastojci: razni

Whiskey ne sadrži puno više kalorija nego ista količina vodke, a neusporedivo je bogatijeg okusa. Naravno, u to nisu uračunati razni sokovi koje ćete poželjeti usipati u ovo ukusno piće ukoliko niste spremni piti ga samog. Ako je whiskey dobar, potrebno je uliti samo malu količinu obične vode ukoliko vam je okus prejak.

Vino

Sastojci: grožđe

Poznata je činjenica da je umjerena količina vina dobra za naše zdravlje. Crno vino sadrži organizmu potrebno željezo, kalij i magnezij te je prepuno antioksidansa. Decilitar i pol vina sadrži otprilike između 110 i 130 kcal.

Manhattan

Sastojci: whiskey, vermouth, rum (Angostura Bitters), višnja, narančina kora

Jedan od najpoznatijih koktela ustvari je prilično zdrav. Baza vermoutha je vino, a dodaje mu se razno bilje i “žestica”. Rum koji se najčešće upotrebljava za ovaj koktel dobar je za smirenje želuca i napadaje štucanja.

Mimosa/Bellini

Sastojci: šampanjac, sok od naranče/breskve

Ukusne kombinacije šampanjca i voćnih sokova nisu baš niskokalorične, ali šampanjac je pun antioksidansa dok sok od naranče sadrži vitamin C, kalij, vitamin B6, folnu kiselinu i kalcij. Sok od breskve sadrži vitamine A, B i C, brojne dodatne nutrijente te kalcij, fosfor, kalij i magnezij.

Guinness

Sastojci: hmelj, slad

Unatoč svojoj gustoći ovo popularno pivo sadrži manje kalorija no što biste to možda očekivali – 128 u otprilike tri i pol decilitra. Također, puno je hranjivih sastojaka obzirom da je rađeno od punog zrna žitarica, a sadrži i otprilike jednaku količinu antioksidansa kao i crno vino. Istraživanje provedeno u Sveučilištu u Winsconsinu potvrdilo je da konzumacija Guinnessa pomaže smanjenju srčanih problema.

Sangrija

Sastojci: crno vino, limun, naranče, limeta, šećer, sok od naranče, gin, triple sec, jabuke, jagode ili bilo koje drugo voće po želji

Sangrija također nije baš niskokalorična, ali mnogi sastojci rade joj u prilog. Obzirom da se najčešće sprema prema vlastitom ukusu i sastojci nisu striktno određeni, potrudite se da ne stavljate puno šećera nego umjesto toga pri spravljanju upotrijebite puno raznovrsnog svježeg voća.

Bloody Mary

Sastojci: vodka, sok od rajčice, Worcestershire umak, Tabasco, celer, sol, papar Prema mišljenju Maren Robinson ovaj je poznati koktel najzdravije piće za koje se možete odlučiti. Osim spomenutih prednosti vodke i ljutih umaka, rajčica je poznata kao jedna od najzdravijih namirnica i među najučinkovitijim prirodnim lijekovima kad je u pitanju prevencija brojnih oblika raka, a celer snižava krvni tlak, sprečava nesanicu, bubrežni kamenac i pomaže kod probavnih problema.

 

index.hr

Autor 15.7.2012. u 09:58

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija