Kako prekršiti pravila i ojačati vezu ili brak

tačno.net
Autor 1.9.2013. u 16:39

Kako prekršiti pravila i ojačati vezu ili brak

Odbacite tradicionalne savjete o vezama i braku i isprobajte neke od ovih nekonvencionalnih tehnika kako biste poboljšali kvalitetu veze

Ključ uspješne veze nije u jednoj večeri posvećenoj dejtu i kupovanju cvijeća (iako to ne škodi). Ključ je u napuštanju tradicionalnih mudrosti i, povremeno, u prevladavanju vlastitih instinkata. Parovi koji se oslanjaju na desetljećima stare savjete o braku i vezi često sami sebe izlažu frustracijama i na kraju sami upropaštavaju vezu. Veze i brakovi trebali bi biti fluidni i dinamični jer danas živimo u takvom svijetu.

Ovo je sedam načina kako prekršiti pravila i ojačati vezu ili brak:

Prekrižite ideju o bezuvjetnoj ljubavi

Prava ljubav ne poznaje granice, zar ne? To zvuči veoma romantično, ali nije realistično. Bezuvjetna ljubav postoji jedino prema vlastitom djetetu, u vezama – to je samo bajka koju žene uče od najranije mladosti iz crtića i filmova.  Međutim, ta teorija ne drži vodu u odraslim odnosima jer postavlja veoma niski standard za vezu. Nijedan partner ne smije misliti da se smije ponašati i raditi što god poželi jer će mu uvijek biti oprošteno.

Naravno, to ne znači da biste trebali odustati i dići ruke svaki puta kada zaškripi u vezi ili naiđete na neki problem (što je u današnje vrijeme najčešći problem raspada veza i brakova), međutim uspješni parovi ne uzimaju jedno drugog zdravo za gotovo – oni se drže međusobnih pravila i dogovora, i poštuju te granice. Isto tako, bez postavljanja granica u vezi – vi sebe, u stvari, samo “trenirate” kako previdjeti važne znakove upozorenja – neodgovorno financijsko ponašanje, emocionalno zlostavljanje, seksualno zanemarivanje – koji mogu oštetiti i, s vremenom, uništiti vezu.

Ne vjerujte u maštariju o “onom pravom”

Kad nastupe problemi u vezi (a to se događa kod svih prije ili kasnije), lako je pitati se: “Jesam li se udala za pravu osobu?”… No, uspješni brakovi ne događaju se kada pronađete “pravu” osobu, već onda kada volite i stalno radite na vezi u kojoj se nalazite. Šanse da ćete upoznati osobu koja vam 100 postotno odgovara i kod koje vam ništa ne smeta jednake su nuli. Uvijek će tu biti nešto što vam pomalo (ili malo više) smeta, i zato je važno imati realistična očekivanja i puno razumijevanja. Ljubav nije misterija i pronalaženje ljubavi nije pitanje sreće. Ako želite pravu osobu i sami budite prava osoba. Ponašajte se onako kako očekujete da se i vaš partner ponaša. Iz veze ćete dobiti samo onoliko koliko uložite u nju.

Uložite 70 posto truda

Stalno slušamo o tome kako ljudi trebaju preuzeti svoj teret, no u vezama to ne mora uvijek biti podijeljeno 50:50. Inicijativa samo jedne osobe može promijeniti tijek veze ili braka. Možda to znači da mu ne “kvocate” kad odluči otići na pivu s prijateljima ili da ne nasjednete i date se uvući u svađu kada mu je loš dan. To može i značiti da ćete vi sami otići porazgovarati sa bračnim psihologom, ako on smatra da to nije dobra ideja, pa ćete pokušati primijeniti ono što ste naučili u razgovoru sa stručnjakom. Budite vi ti koji ćete se više potruditi nekoliko puta, i vaš će vam partner vjerojatno uzvratiti istom mjerom.

Budite sebični u krevetu

Seksualno zadovoljni parovi fokusirani su na vlastito zadovoljstvo, a ne na zadovoljstvo partnera, pokazalo je istraživanje provedeno na Politehničkom sveučilištu Kwantlen u Britanskoj Kolumbiji. Zato ga zamolite da vam priušti oralni seks kad to poželite, sami si pomognite rukom za vrijeme seksa, i sve to činite bez brige o tome kako izgledate ili mirišete “tamo dolje”. Njemu neće smetati, brojna istraživanja su pokazala da muškarci imaju puno pozitivniji stav prema ženskim genitalijama nego li same žene. Žena nikad ne bi trebala biti sramežljiva po pitanju zadovoljenja vlastitih fizičkih potreba. Nemojte čekati da vas on počne nagovarati na seks ili da vam se “zalomi”. Sami se pobrinite za to.

Izbjegavajte pauze

“Mislim da trebamo provesti malo vremena odvojeno, da vidim što i kako ćemo dalje…” Koliko ste puta čuli ili izgovorili tu rečenicu (ili neki varijaciju na tu temu)? Kad dođe do problema u vezi, privremeno razdvajanje u velikoj većini slučajeva nije dobra ideja. Mnogi parovi se svađaju jer se osjećaju emocionalno distancirani, a razdvojenost će samo još naglasiti te osjećaje. Vi ćete možda nakon nekoliko dana ili tjedana razdvojenosti osjetiti olakšanje, no samo zato što se osjećate bolje ne znači da se cijela situacija promijenila na bolje. To je važna razlika. Budimo jasni, provesti jednu večer kod sestre, prijateljice ili roditelja kako biste se ispuhali je jedno, iseliti se trajnije iz stana ili eksperimentirati s trajnijom razdvojenošću je nešto posve drugo. Ako se nadate pomirenju s partnerom, daljina i manjak komunikacije samo će vam otežati to.

Pristanite kako biste se slagali

Zašto biste trebali preskočiti epizodu Đemile ili Ferihe kad on želi pogledati nogometnu utakmicu? Zato jer, povremeno, stavljanje potreba partnera ispred vlastitih potreba može donijeti velike bonuse, za oboje. I dok je važno zadržati vlastitu autonomiju oko važnih pitanja, kao što su gdje biste trebali živjeti i odluke vezane za posao, ponekad je dobro odluku o sitnicama, kao što su odabir filma ili restorana, prepustiti partneru. Prečesto se u vezama zauzimamo za stavove i odluke koje su donesene iz prkosa ili glađenja vlastitog ega umjesto da pristajemo na kompromise za dobrobit veze. Povremenim popuštanjem pokazujete partneru da cijenite njega i njegovu sreću. Naravno – ovo mora funkcionirati obostrano. Definitivno nije u redu ako samo jedna strana popušta.

Prestanite stalno izvlačiti stare, jedno te iste probleme

Ovo je univerzalna istina u bilo kojoj vezi: postoje neki problemi (bez obzira je li riječ o vašoj ovisnosti o slanju SMS-ova ili njegovoj nesposobnosti da stavi suđe u perilicu) kojih se nikada nećete riješiti. Čak i ako ih spomenete i započnete raspravu o njima, nećete ih uspjeti riješiti. To su one navike koje su duboko ukorijenjene u nama, koje je nemoguće promijeniti. Čak i ako provedete sate raspravljajući o tome, možda ćete se osjećati zadovoljno jer ste raspravili o tome i napredovali, i to toliko da ste uvjereni da ste riješili problem. Međutim, nakon razgovora počinje pravi posao stvarnog”odvikavanja” od (možda) cjeloživotne navike. A obično ne uspijemo, jer je to nešto što to radimo od kad znamo za sebe, pa se stalno vode iste rasprave oko istih tema. Priznajte sebi i jedno drugome da je neke stvari naprosto nemoguće promijeniti. U tim slučajevima ono što vam jedino preostaje – jest da se priviknete  na njih.

To ne znači da ne trebate reagirati ako on konstantno kasni kući, nema ga nikada kod kuće – ili neko drugo ponašanje koje pokazuje totalni manjak poštovanja prema vama – jer su to stvari na kojima on može i treba poraditi. Realno sagledajte o koliko se velikom problemu radi, ako ste apsolutno sigurni da to ne možete tolerirati, a on apsolutno odbija to promijeniti – to je znak ozbiljnih problema i nekompatibilnost.

zena.hr

tačno.net
Autor 1.9.2013. u 16:39