Kako se riješiti nezgodnih mrlja?

Autor 30.8.2012. u 20:15

Kako se riješiti nezgodnih mrlja?

Vino, šminka, ulje, olovka, kava, sok, i još toliko toga može završiti na odjeći i upropastiti tek kupljenu košulju, suknju ili jaknu. Ima li pomoći?

Koje sredstvo pomaže kod kojih mrlja, te je li neku tkaninu bolje čistiti kemijskim putem ili pokušati prirodnim sastojcima, kao što su limun, brašno, žumanjak? Osnovno je pravilo da mrlju pokušate ukloniti što prije, jer će tada i učinak biti bolji. Osim što bi mrlje trebalo što prije skinuti s odjeće, jer će kasnije njihovo čišćenje biti teže zato što ulaze dublje u vlakno, vodite računa i o tome da se materijali od prirodnih vlakana teže čiste nego li oni od sintetskih.

Fini materijali, kao što je primjerice, svila, zahtijevaju posebne metode i sredstva za čišćenje, pa s njima bolje ne eksperimentirajte. Skupu odjeću najbolje prepustite na čišćenje profesionalcima u specijaliziranim kemijskim čistionicama, pogotovo ako niste sigurni od čega je mrlja nastala i kako bi ju bilo najbolje tretirati, a da se ne ošteti tkanina.  

Postojanost tkanine

Kod nekih tkanina uklanjanje mrlja može nanijeti više štete od same mrlje. Zato je važno ispitati kako sredstvo za uklanjanje djeluje na samu tkaninu, i to na onom dijelu odjeće gdje se to neće primijetiti. Kako biste provjerili postojanost tkanine na kojoj je mrlja, najbolje je vlažnom maramicom ili krpicom protrljati tkaninu da biste vidjeli ostaje li na njoj trag od boje. Nakon izbora sredstva za čišćenje, najbolje je tkaninu oko mrlje namočiti vodom, a mrlju pokušati ukloniti izvana prema unutra kako se ne bi širila.  

Mrlje od hrane i pića

Mineralna voda, limun, ocat i sol pomažu kod uklanjanja mrlja od hrane. Kod mrlja od crnog vina tkaninu treba posuti sa soli i natopiti sokom od limuna, a onda ju oprati u puno sapuna. Neki savjetuju da se mrlje od vina odmah potope u vrućem mlijeku, a zatim operu u sapunici. Mrlje od rajčice i kečapa odmah pospite dječjim puderom te ih nakon što se osuše, iščetkajte, a potom odjeću operite. Pomaže i ispiranje još svježih mrlja što hladnijom vodom, a zatim namakanje u otopini glicerina i vode u jednakim omjerima. Pomažu i neki drugi postupci čišćenja odjevnih predmeta koji su zaprljani vinomumakom ili nekom masnoćom. Treba ih preko noći ostaviti u mješavini vode, deterdženta za pranje i omekšivača za rublje. Omekšivač će pomoći da deterdžent lakše prodre u tkaninu. Ujutro odjeću treba dobro isprati i još jedanput oprati u perilici za rublje.

Mrlju od banane odmah isperite što je moguće toplijom vodom, koliko može podnijeti materijal. Ako mrlja nije potpuno nestala, natapkajte ju prozirnim tekućim sredstvom za pranje posuđa ili potopite u toplom mlijeku. Ako bude trebalo, utrljajte u mrlju tekući glicerin i ostavite da stoji 10 sati ili navlažite razrijeđenom octenom kiselinom ili vodikovim peroksidom. Isti postupak vrijedi i ako je na odjeći nastala mrlja od voćnog sokaMrlju od čokoladenatopite sapunom, prozirnim sredstvom za pranje posuđa ili glicerinom i operite. Ako su ostale mrlje od ulja, uklonite ih kiselom vodom.

Masne mrlje

Masne mrlje na odjeći trebalo bi što prije posipati sa soli i natopiti mineralnom vodom, a kasnije oprati. Kod masnih mrlja također je učinkovit i deterdžent za pranje posuđa. Umjesto soli kod masnih mrlja pomaže i brašno, škrobno brašno ili dječji puder. Ako koristite dječji puder, mrlju treba prekriti debelim slojem pudera, ostaviti nekoliko sati da odstoji i onda istresti puder s odjeće. Postupak se može ponoviti, a zatim je potrebno oprati odjeću na uobičajeni način.

Mrlje od šminke, parfema, laka za nokte…

Kod mrlja od šminke, navlažite zaprljani dio tkanine prozirnim sredstvom za pranje posuđa i stavite u plastičnu vrećicu na pet do šest sati. Ako mrlja nije do kraja nestala, istrljajte ju alkoholom za čišćenje. Mrlju od maskaretakođer prelijte prozirnim sredstvom za pranje posuđa i pustite da djeluje u plastičnoj vrećici 5-6 sati. Ako to nije dovoljno, natapkajte benzinom. Kod mrlja od laka za nokte stavite odjeću na upijajuću podlogu. Natapkajte acetonom i osušite odmah papirnatim ručnikom. Ne zaboravite odmaknuti odjevni predmet od podloge kako se mrlja ne bi širila. Tkanine na bazi acetata ne podnose aceton – umjesto njega, upotrijebite amil acetat. Mrlje od parfema natapkajte mješavinom jednakih dijelova vode i alkohola za čišćenje. Mrlju od deodoransa natapkajte mješavinom 1 dijela bijelog octa na 4 dijela vode. Isperite tekućom vodom. Ili navlažite mrlju vodom, utrljajte u nju malo praška za pečenje i ostavite da djeluje preko noći.

Tvrdokorne mrlje

Jače mrlje pokušajte ukloniti pomoću sode, koja pritom mora djelovati najmanje dva sata. Sol pomaže kod uklanjanja mrlja od alkoholnih pića s odjeće, ali nakon što sol upije tekućinu iz mrlje, odjeću je potrebno odmah oprati ili barem isprati mlakom vodom. Ako mrlje nisu u potpunosti uklonjene, postupak možete ponoviti još nekoliko puta. Kod svježih mrlja od kave, zaprljano područje očistite mješavinom žumanjka i glicerina, te zatim operite tkaninu u mlakoj vodi pazeći da ne bude prevruća. Probajte također namočiti mrlju alkoholom i octom bijelog vina pomiješanog u omjeru 50-50 posto, te pažljivo obrišite mrlju.Također možete odstraniti mrlju prskajući ju soda vodom ili isperite vlažnom krpom sa deterdžentom. Osim glicerina, kod mrlja od kave pomaže i mlijeko. U tom slučaju je mrlju od kave najbolje odmah preliti s hladnim mlijekom i isprati vodom u kojoj je otopljeno malo deterdženta.

Foto: africa


Autor 30.8.2012. u 20:15