Kakve osobe češće varaju?

Autor/ica 29.4.2011. u 11:22

Kakve osobe češće varaju?

Vodeći uzrok razvoda braka u većini svjetskih kultura jest seksualna nevjera, tj. izvanbračni seks. Ali nevjeru je ponekad teže predvidjeti od potresa, pa se postavlja pitanje: tko će je vjerojatnije počiniti? Kakve osobe, s kakvim osobinama u kojoj vrsti odnosa, zbog čega?

Američki psiholozi D. M. Buss i T. K. Shackelfold su ispitali 107 novopečenih bračnih parova kako bi otkrili koji su vodeći uzroci nevjere u prvih godinu dana braka. Uzroke su podijelili na tri kategorije: osobine ličnosti, status veze i relativna vrijednost na tržištu bračnih partnera. Što se tiče osobina ličnosti, pokazalo se nešto neočekivano: osobine ličnosti muškarca vrlo slabo predviđaju nevjeru. Jedina osobina koja se pokazala povezanom s vjerojatnošću njegove nevjere je intelekt/otvorenost iskustvu (veća otvorenost iskustvima – veća vjerojatnost nevjere).

S druge strane, osobine ličnosti žena su povezane s vjerojatnosti i njezine, ali i partnerove nevjere. Konkretno, za žene s niskom savjesnošću postoji veće vjerojatnost flertovanja, ljubakanja i jednokratne ili višekratne seksualne avanture s nekim izvan braka. Isto vrijedi za žene s niskom emocionalnom stabilnošću, kao i za one s izraženim narcisizmom i one s izraženim psihoticizmom.

Jedna od varijabli iz kategorije ‘status veze’ koja je najbolje predviđala vjerojatnost nevjere je – očekivano – seksualno nezadovoljstvo. Osim toga pretjerano ljubomorni partneri, oni koji su promjenjiva raspoloženja i koji stalno prigovaraju, također su češće žrtve nevjere.

Nerazmjer između relativne ‘vrijednosti na tržištu’ partnera također je povezan s vjerojatnošću nevjere, ali samo ako je muško percipirano kao kvalitetniji partner: tada će varati i on (‘jer može’) i ona (‘jer se osjeća nesigurno’). Kada je situacija obratna ili kada su partneri podjednako traženi na ‘tržištu’, ne postoji povećani rizik od preljuba.

Autor/ica 29.4.2011. u 11:22