Kanada: Kanabis će se uzgajati pod kontrolom države

tačno.net
Autor 30.9.2013. u 11:10

Kanada: Kanabis će se uzgajati pod kontrolom države

Do sada je 156 firmi predalo zahtjeve, a samo dvije su dobile odobrenje, navodi se u saopćenju ministarstva zdravstva

OTTAWA (AA) – Kanadske vlasti dozvolit će uzgajanje kanabisa kako bi njegovu konzumaciju staviia pod kontrolu i spriječili krijumčarenje.

Prema pokrenutom programu kanadskog federalnog ministarstva zdravstva, firme koje budu htjele uzgajati kanabis dužne su predati zahtjev za odobrenje Kraljevskoj kanadskoj konjičkoj policiji.

Do sada je 156 firmi predalo zahtjeve, a samo dvije su dobile odobrenje, navodi se u saopćenju Ministarstva. Kanadsko ministarsto zdravstva za ovaj sistem odredilo je prelazni datum do 31. marta 2014, a očekuje se da bi do 2024. godine oko 450 hiljada korisnika marihuane moglo prestati kupovati kanabis od ilegalnih prodavača.

Jedan gram marihuane u uličnoj prodaji iznosi deset dolara, dok će firme koje se budu bavile izgajanjem inidjske konoplje pod kontrolom države, gram marihuane prodavati po cijeni od 7,6 dolara, navodi se u saopćenju. Ostaje zabrana uzgajanja indijske konoplje na privatnim poljima. Nakon što indijska konoplja bude uzgojena, stručnjaci iz Ministarstva izvršit će kontrolu kvaliteta, nakon čega će marihuana biti puštena u prodaju.

Prema evidenciji Ministarstva, trenutno se kontroliano daje marihuana za 37 hiljadi 359 uživalaca ove droge.

Anadolija

tačno.net
Autor 30.9.2013. u 11:10