Kofi Anan i bivši predsednici traže legalizaciju marihuane

Autor 3.6.2011. u 11:12

Kofi Anan i bivši predsednici  traže  legalizaciju marihuane

Na okruglom stolu koji je održan juče svetski lideri pozvali su da se, posle 50 godina, donese drastična izmena strategije u borbi protiv narkotika.

“Globalni rat protiv droge nije uspeo, imamo strašne posledice po pojedince i čitava društva širom sveta. Hitno su potrebne fundamentalne reforme”, zaključili su predstavnici Globalne komisije za borbu protiv droge.

Komisija, čiji su članovi, između ostalih, bivši generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Anan i bivši predsednici Meksika, Brazila i Kolumbije, smatraju da vlade moraju da probaju da eksperimentišu sa “zakonskom regulativom o drogama”.

 

”Ovo se naročito odnosi na kanabis”, navodi se u izveštaju objavljenom juče u Njujorku.

Ekstazi, koji se trenutno smatra supstancom A-klase, trebalo bi proglasiti za supstancu koja je daleko manje opasna od zakonskih droga, kao što su nikotin i alkohol.

U dokumentu na 24 strane iznosi se da je višegodišnja zabrana rezultirala stalnim porastom broja ljudi koji redovno upotrebljavaju droge, a UN procenjuje da ima 250 miliona korisnika širom sveta. Upotreba opijata porasla je za oko 35 procenata u proteklih 10 godina.

Istraživanja javnog mnenja pokazuju da javnost još uvek podržava stroge zakone u ovoj oblasti. Stručnjak za krijumčarenje narkotika Brus Begli sa Univerziteta u Majamiju, smatra da postoji oko “nula odsto” šansi da SAD i druge velike države prihvate predlog Komisije.

Autor 3.6.2011. u 11:12