Kokain u ribama

Autor/ica 14.2.2012. u 18:01

Kokain u ribama

U manje od dva mjeseca carinski službenici Aerodroma Orly u Parizu konfiskovali su 10 kg praha spakovanog na sasvim posebna mjesta

 

Pire od balakara, komadi zamrznute ribe, dijelovi haringe…”U ovom trenutku se bavimo ribom”, smješi se direktor Carinske ispostave na Orlyju. Prema našim informacijama, od Božića do danas agenti na aerodromu konfiskovali su ni manje ni više nego 10 kg kokaina spakiranog u jela na bazi ribe.

Zadnje oduzimanje je bilo 7. veljače. Za vrijeme kontrole kod slijetanja  aviona iz Francuske Gvajane carinici su otkrili svježu ribu u frižideru jednog putnika. Nakon prolaska kroz rentgen, primijetili su crne mrlje na prehrambenim proizvodima: oko 2 kg kokaina bilo skriveno u 72 crne ovule.


Sve veći broj konfiskacija, sve manje količine u pošiljkama

Tjedan prije toga, 30. siječnja, jedan je paket privukao pozornost agenata. Iz Martinika, sadržavao je lokalne proizvode, tetrapake sa sokom od narandže, začine,… i kutiju pirea od bakalara! Unutra: dva paketa bijelog praha od 2 kg.  30. prosinca je 1 kg kokaina pronađen u paketu poznatog dostavljača pošte. “Velike školjke od 260 i 330 grama bile su raspoređene u teglama suskaja, tradicionalnog jela sa Martinika, koje se priprema na bazi bakalara ili haringe, sa začinima i povrćem”, podrobno je objasnio direktor. Uoči Božića su kutije zamrznuite ribe bile oduzete iz prtljaga dvojice putnika koji su stigli sa Martinika. Tu je bilo oko 5 kg kokaina, umotano u koverte zalijepljene smeđom trakom.

Sve u svemu, ukupno 10 kg kokaina je na taj način konfiskovano u manje od dva mjeseca. Vjerojatno su krijumčari pretendovali da će smještajući drogu u prehrambene proizvode sa vrlo jakim mirisom izbjeći istančan njuh carinskih pasa. “Mislili su da to odbija pse. Ali – to ih ni na koji način ne ometa”, naglasio je direktor.

Ovih posljednjih godina krijumčari pokušavaju baš sve da u potpunoj diskreciji prevezu drogu u vrlo malim količinama. U stvari, na Orlyju se broj oduzimanja kokaina povećava, dok se količine smanjuju. 2007. je prosječna težina konfiskovanih pošiljki bila 4 kg. Prošle godine je iznosila 850 gr.


 

Autor/ica 14.2.2012. u 18:01