Kosti će se lediti: Iz Sibira stiže oštra zima do -15, no bez snijega

Autor 27.1.2012. u 10:20

Kosti će se lediti: Iz Sibira stiže oštra zima do -15, no bez snijega

U narednih desetak dana zimoljupci će konačno doći na svoje. Vikend će nam donijeti hladno i oblačnije, ali većinom suho vrijeme, a potom se u sljedećem tjednu očekuje dotok još hladnijeg zraka iz Sibira koji će većem dijelu Europe donijeti oštru zimu s vrlo niskim temperaturama

U subotu će u unutrašnjosti biti djelomično sunčano i hladno. Vjetar će biti uglavnom slab istočni i sjeveroistočni. Jutarnje temperature bit će od -9 do -4°, ponegdje i niže, a najviše dnevne između -1 i 3°C.

U subotu će na Jadranu biti djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom i suho. Puhat će slaba do umjerena bura koja će navečer podno Velebita malo ojačati. Na otvorenom moru Dalmacije puhat će slab levant i jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju će biti od -6 do -2°C, a uz obalu i na otocima od -1 do 4°C. Najviše dnevne kretat će se od 7 do 12°C, a u zaobalju će ponegdje biti i malo niže.

U nedjelju će u kontinentalnim krajevima biti pretežno oblačno, vjetrovito i hladno. U Gorskom kotaru i Lici moguć je slab snijeg. Zapuhat će umjeren, ponegdje i jak istočni i sjeveroistočni vjetar. Jutarnja temperatura bit će od -7 do -2°C, a najviša dnevna oko nule.

U nedjelju će na Jadranu biti promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja i suho. Malo kiše past će na otvorenom moru. Puhat će umjerena bura, ponegdje na sjevernom Jadranu i jaka, a podno Velebita mogla bi imati olujne udare. Na otvorenom moru Dalmacije očekuju se slab do umjeren levant i jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju će biti od -4 do -1°C, a uz obalu i na otocima od 1 do 7°C. Najviše dnevne kretat će se od 7 do 13°C, a na sjevernom Jadranu i zaobalju ponegdje malo niže.

Od srijede još hladnije

U ponedjeljak u unutrašnjosti bit će pretežno oblačno s kraćim sunčanim razdobljima. Bit će vjetrovito uz umjeren i jak istočni i sjeveroistočni vjetar koji će probijati do kostiju i pojačavati osjećaj hladnoće. Jutarnja temperatura bit će od -9 do -4°C, a najviša dnevna od -4 do 0°C.

Na Jadranu će u ponedjeljak biti djelomično sunčano uz umjerenu i jaku buru koja ponegdje može imati i olujne udare. Jutarnja temperatura kretat će se od -1 do 4°C, a dnevna od 4 do 9°C.

U utorak će u kontinentalnim krajevima biti oblačno, vjetrovito i vrlo hladno. Samo mjestimično može zalepršati pokoja pahulja. Uz umjeren i jak sjeveroistočni vjetar temperatura će cijeli dan biti ispod nule, uglavnom u rasponu od -7 do -2°C.

U utorak će i na Jadranu biti više oblaka, a nisu isključene i slabe oborine. I dalje će biti vjetrovito i hladno uz umjerenu i jaku buru. Jutarnje temperature kretat će se od -2 do 3°C, a najviše dnevne od 2 do 7°C.

Od srijede se očekuje još hladnije vrijeme. Od jake sibirske hladnoće odvojit će se velika masa hladnog zraka i krenuti prema Europi. Budući da je podrijetlom iz kontinentalnih krajeva bit će suh pa se ne očekuju oborine. U Hrvatskoj ćemo to osjetiti po daljnjem padu temperature, sjeveroistočnim vjetrovima i dosta naoblake. Temperature bi u drugom dijelu tjedna mogle ići i do -15, a po gorskim kotlinama i niže.

Vrlo hladno vrijeme bit će i na Jadranu gdje će se temperature uglavnom držati oko nule, a jutarnje i ispod nule, rekao je Kristijan Božarov, predsjednik udruge Crometeo. 

Zanimljivosti

Dok u Hrvatskoj i Sloveniji snijega ima samo u višem gorju, u dijelovima Bosne i Hercegovine i Srbije obilan snijeg stvara dosta problema. Han Pijesak jučer je mjerio čak 104 cm snijega (za usporedbu na Zavižan ga ima 45 cm, a na Kredarici 90 cm). U Han Pijesku je proglašeno stanje elementarne nepogode. U Sarajevu je jučer bilo 31 cm snijega. Obilan snijeg pao je i u središnjim i južnim dijelovima Srbije.

27. siječnja 1718. u Irskoj je padala tuča čija su zrna sadržavala metalne komadiće.

28. siječnja 1959. Na području sinja u Dalmatinskoj Zagori zabilježeni su udari vjetra brzine od 165 km na sat.

29. siječnja 1994. U Dalmaciji je puhala olujna i orkanska bura koja je u Splitu imala udare od 175 km na sat.

Autor 27.1.2012. u 10:20