Krije li Hitlerov bunker nacističko zlato? VIDEO/FOTO

Autor 15.3.2012. u 16:53

Krije li Hitlerov bunker nacističko zlato? VIDEO/FOTO

Ako se tajne mjere debljinom zidova oko njih, tajne Adolfa Hitlera su “duboke” najmanje 2,5 metra.

Skriven u borovoj šumi, u centralnoj Ukrajini nalazi se jedan od Hitlerovih tajnih bunkera iz kojeg su on i njegovi generali motrili Istočni front tokom Drugog svjetskog rata, prenosi BBC.

Izgrađen 1941, osam kilometara od grada Vinits, bunker je danas prekriven rastinjem. Često ga posjećulju zaljubljenici u istoriju, ali i pljačkaši.

Sivi betonski bazen – koji je uglavnom suh, osim posle proljetnih kiša – i gomile kamenja prekrivene nacističkim grafitima jedini su pokazatelji da je ovdje nekada bio njemački komandni centar.

Ispod površine su prostorije za koje neki historičari kažu da se prostiru na dubini od sedam spratova.

Planovi lokalnih vlasti da zabrane kopanje u blizini bunkera i cijelo mjesto pretvore u memorijalni centar nisu daleko otišli. Kada se saznalo da ukrajinska vlada planira da u maju prošle godine na tom mjestu otvori muzej, lokalno stanovništvo i komunisti su protestovali.

Komunistička partija generalno se protivi dizanju spomenika hitlerovskoj prošlosti i nazvala je muzej “hramom neonacista”, a lokalno stanovništvo strahovalo je da bi kopanje iznad bunkera moglo da aktivira gasne zamke.

Iako je izgradnja memorijala neizvjesna, zainteresovani i dalje mogu da posjete bunker nazvan “Vukodlak”.

Bunker su gradili sovjetski ratni zarobljenici, koje su po završetnu izgradnje Nijemci streljali i pokopali u masovnu grobnicu.

U obližnjem selu nalazi se veliki pozlaćeni spomenik posvećen žrtvama rata, njih oko 14.000.

Nekoliko starijih stanovnika koji su pomagali u pokopavanju zarobljenika poklonili su uniforme, medalje, posuđe i druge podsetnike na nacističku okupaciju kustosu privatne izložbe smještene u nekadašnjem sanatorijumu koji se nalazi u blizini bunkera.

Među najinteresantnijim predmetima je minijaturna replika kompleksa koji je činilo oko 80 zgrada uključujući barake, barove, kazino, generator za struju, telegraf pa čak i crkva.

Turisti često dolaze da vide i sovjetsku ratnu mašineriju koja se nalazi u blizini.

Poslije povlačenja njemačke vojske 1944. godine, Hitler je naredio da se njegov bunker uništi eksplozivima. Podzemni prolazi tada su klasifikovani kao tajni i nikakvo istorijsko istraživanje od tada nije dozvoljeno.

Za sada, cijeli kompleks je prekriven misterijom i postao je plodno tlo za brojne legende i priče, uključujući i teoriju da su u bunkeru nacisti krili zlato.

Autor 15.3.2012. u 16:53