Leteći roboti će u budućnosti čistiti vaš dom

tačno.net
Autor 27.8.2013. u 17:37

Leteći roboti će u budućnosti čistiti vaš dom

Dizajner Adrian Perez Zapata je osmislio sistem Mab koji podrazumijeva stotine malih robota za čišćenje. Dvadesettrogodošnji student je među 20 polufinalista takmičenja Electrolux Design Lab. Ovogodišnja tema je “inspirisano življenje u gradu”, a studenti predstavljaju svoja rješenja u kategorijama kuhanja, prirodnog zraka i čišćenja.

Zapatin koncept podrazumijeva sipanje vode i hemijskih supstanci u sferično jezgro sistema. Potom se tekućina za čišćenje distribuira do 908 malih robota, od koji svaki sadrži propelere za let. Nakon toga se roboti razilaze, skeniraju unutrašnjost doma i čiste površine. Prašina i prljavština se skupljaju i donose do jezgra. Mali roboti bi mogli biti pokretani pomoću solarne energije, koju skupljaju njihova krila.

Ovaj sistem bi mogao biti programiran za povremeno čišćenje doma, kao i čišćenje određenog dijela kuće. Mogao bi se sinhronizovati s mobitelima, kako bi korisnik dobio obavijest o eventualnim problemima.

Danas već postoje roboti koji čište domove, kao što su Roomba robotski usisivači i Winbor robot koji čisti prozore.

Od dvadeset polufinalista će biti odabrano na tek nekoliko finalista u septembru. Prva nagrada je 5.000 eura i plaćena praksa u Electrolux Design Centru.

tačno.net
Autor 27.8.2013. u 17:37