Lijekovi jeftiniji za 17 posto

tačno.net
Autor 15.3.2013. u 22:03

Lijekovi jeftiniji za 17 posto

U Republici Srpskoj od danas će oko 400 lijekova biti jeftiniji u prosjeku za oko 17 posto. To znači da će i osigurane osobe, koje nisu oslobođene plaćanja participacije, za ove lijekove plaćati nižu participaciju.

Procjenjuje se da će Fond Zdravstvenog osiguranja Republike Spske zbog nižih cijena lijekova na godišnjoj razini uštedjeti 3,5 milijuna KM, saopćeno je iz Fonda. Sniženi su lijekovi za oboljena poput povišenog krvnog tlaka, srčanih oboljenja, osteoporoze, dusevnih oboljenja, dijabetesa i dr.

Inače, troškovi Fonda Zravstvenog osiguranja Republike Srpske za lijekove koji se izdaju na recept u 2012. godini su iznosili 73 milijuna KM. Trošak Fonda za lijekove je uvećan u odnosu na 2011. Godinu za 7,79 posto, što je u okviru svjetskog prosjeka koji se kreće od 7 do 10 posto.

S obzirom na to da je novim cjenovnikom lijekova došlo do izmjena kada je riječ o referentnim lijekovima, odnosno koje Fond u potpunosti financira, preporučuju osiguranim osobama da se u ljekarnama informiraju koji lijek ima referentnu cijenu, tj. za koji ne moraju plaćati doplatu.

tačno.net
Autor 15.3.2013. u 22:03

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija