Medicinski tehničar iz SAD-a hepatitisom C zarazio desetke ljudi

tačno.net
Autor 13.8.2013. u 11:25

Medicinski tehničar iz SAD-a hepatitisom C zarazio desetke ljudi

Putujući medicinski tehničar iz SAD-a David Kwiatkowski, optužen da je zaraženim iglama inficirao hepatitisom C više desetaka ljudi, istražiteljima je priznao da je više od deset godina krao lijekove te da je “ubio mnogo ljudi”. Na osnovu sporazuma o priznanju krivice trebao bi dobiti između 30 i 40 godina zatvora.

Kwiatkowski je u pritvoru otkako je uhapšen u junu 2012. godine, a tereti ga se da je iz bolnice u New Hapshireu ukrao šprice sa lijekom protiv bolova, te u njih ubrizgao vlastitu krv, zaraženu hepatitisom C. U ponedjeljak je priznao krivicu po 14 tačaka optužnice, čime je izbjegao strogu zatvorsku kaznu do 98 godina, pišu američki mediji.

Hepatitisom je zarazio 32 pacijenta u 18 bolnica u kojima je radio i to u sedam različitih američkih država. Hepatitis C, kao što je poznato, može uzrokovati bolesti jetre i hronične zdravstvene probleme. Jedan od pacijenata u Kansasu, kojeg je zarazio Kwiatkowski, je preminuo.

Jedna od pacijentica iz Kansasa, Linda Ficken (71), kaže da joj je drago što će ovaj medicinski tehničar biti osuđen, ali nije zadovoljna visinom zatvorske kazne.

“Trebao je dobiti doživotnu robiju, jer je on nas osudio na potencijalnu smrtnu kaznu”, rekla je ona.

Kwiatkowski je priznao da je lijekove krao od 2002. godine, a hepatitis C mu je dijagnosticiran 2010. godine. Sud će sporazum o priznanju krivice razmatrati u srijedu.

klix

tačno.net
Autor 13.8.2013. u 11:25