Moć Mode

Autor 26.9.2011. u 16:38

Moć  Mode

Između Palm Springsa kuće “Prada”, 20 godina branda “Etro” ili istaknutog stila “mood latino” marke “Moschino” što je kolekciju posvetila poznatoj  meksičkoj slikarici Fridi Kahlo, talijanske fashion kuće priznaju osobne, stilske različitosti. “Pradine” manekenke, nalik na djevojke koje je slikao Roy Lichtenstein, pojavljivale su se jedna iza druge, odražavajući dašak 50-ih godina prošlog stoljeća. Doba kada je modu diktirala Jane Mansfield, prije tragičnog udesa. Na Milano Fashion Weeku, automobil se obilato upotrebljava: starinski “Oldsmobil” ili “Thunderbird” iz 50-ih, su printani na leđima satenskih  mantila, nanovo pokazujući bogatstvo nekadašnjih “teddya”. Strass vez je  istaknut, jednako i jako visoke potpetice, neizbježni detalj sandala i drvenih klompi što podsjećaju na davne starlete u odjeći milk-shake nijansi,  zaštitnog znaka velikih limuzina ili američkih kalendara. Suknje su pune slika motorista koje krase njihov pliše ili dekoriraju zadnju stranu potpetica, podsjećajući na album Palm Spring 1960, ostvarenje poznatog fotografa  Roberta Doisneau. Sorbet boje, prozračne haljine, automobili… savršen dekor za film!

Mucca Prada je svoju kolekciju posvetila nekadašnjim domaćicama, zaslađenim  objektima želje, koje su muškarci iz 60-ih godina stavljali na nivo skupih automobila, dobrovoljnim trofejima machisma, malo prije seksualne revolucije i oslobođenja stega prošlosti. Njezine manekenke su odjevene u dvobojne suknje od koze ili haljine  nalik na sjedišta automobila, prije pola stoljeća.  Iz raskoši uskih suknji, haljina i mantila od plisiranog muslina i tonova gume za žvakanje, otkrivaju se oblici  prototipa Marilyn Monroe, kao iza zastora soba Palm Springsa. Malo kiča da se povećaju naslućivanja i zamišljanja, sa kojima se rado poigrava gospođa Prada, što klijenticama ostavlja odabiranje detalja njezine hiperkomercijalne kolekcije.  Nova Prada women, jako čulna ali i krhka,  je metafora Amerike u vrijeme kada je posvuda s uspjehom izvozila svoj mentol ukus, filmove, automobile, vlastiti way of life, američki san i čuvene plavojke.

Veronica Etro je za iduće ljeto predvidjela  haljine spuštenog pojasa i lepršave oprave, elegantnije nego kod “Guccija”,  pazeći na kvalitet svile i printanja,  što je njezina specijalnost.  Ponekad  jako velike haljine – torbice prekidaju dugu litaniju ode 20-im godinama. Kaputić od smokinga je samo jedanput učinio siluetu strogom, na način 50-ih godina. Na toj jednostavnoj liniji  printani uzorci poput kaleidoskopa, boje i isplisirani završeci kao i rese od svile,  su stvarali živost. Uvijek na naderen način, iako nedostaju modeli koji bi dinamizirali liniju.

“Moschino” čiji je duh neobavezni čak i ležerni luksuz,  još jednom se izdvaja sa pomalo ironičnim ali gracioznim tumačenjem- hispasnkog svijeta! Referenca je svijetla odjeća toreadora i panoplija Fride Kahlo, pojednostavljeni u meksičku  odjeću svjetlosnih boja,  predvođenu “night club”  modelom izvezenim zlatom,  savršenom slikom baroknog, latinskog katoličanstva, sa crnim  svilenim ponchom i žutom suknjom, malo “gaucho” ali i sa dostojanstvom i elegancijom  Velasquezovih plemkinja. Pokazane su i prave vrijednosti iza iluzija i treptaja, odjeća koja se može nositi u svim prilikama, svježa i privlačna. Poseban čin između zbilje i ležernosti.

 

  

 

 

 

 

 

Autor 26.9.2011. u 16:38

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija