Muče vas probavne smetnje?

Autor 5.6.2012. u 19:21

Muče vas probavne smetnje?

Jedite razna vlakna, smanjite masnoće, pijte što više tekućine

Probavne smetnje jedna su od najčešćih tegoba s kojima se u današnje vrijeme susreće sve veći broj ljudi. Razlozi leže u lošoj i neredovitoj prehrani, previše stresa, te premalo kretanja.

„Loša probava može dovesti do smanjene apsorpcije hranjivih tvari, što može dovesti do širokog spektra zdravstvenih problema. Usporen metabolizam može odgoditi uklanjanje otpada iz tijela, a ne samo iz debelog crijeva. Jetra je odgovorna za uklanjanje većinu toksina,uključujući štetne tvari, hormone, lijekove, teške metala, pa čak i kolesterol  iz krvi. Ako su crijeva  usporena u transportu, onda se ti toksini ne uklanjaju pravodobno i mogu biti reapsorbirana, što dovodi do pojačanog umora, glavobolja, nervoze.”

“Najčešći uzroci loše probave su neadekvatan unos vlakana, neadekvatan unos vode, narušena rutina u prehrani kao što su putovanja, nedovoljna fizička  aktivnost i premalo kretanja, konzumiranje velike količine mliječnih proizvoda, te stres“, objašnjava mag nutricinizma Meri Filipović, iz Bioeleksir savjetovališta.

Kako smanjiti rizik od nastanka probavnih tegoba?

Probavi ponajprije mogu pomoći vlakna, koja sve manje konzumiramo.  Prosječno uzimanje iznosi 10 do 14 g vlakana dnevno, a liječnici preporučuju 35g. Za zdrava crijeva treba jesti razna vlakna, kao što su integralni kruh, smeđa riža, voće i povrće, grah i zob. „Štoviše, idealno bi bilo kombinirati namirnice s topivim i netopivim vlaknima koje najbolje potiču zdravu probavu. Najzdravije namirnice najbogatije različitim vrstama vlakana su cjelovite žitarice: pšenične mekinje, zob, ječam, raž, proso, heljda i kukuruz. Zatim svježe i suho voće, kao što su jabuke, naranče, kruške, jagode, suhe šljive, datulje, smokve, grožđice, brusnice. Trebalo bi u prehranu uključiti orašaste plodove i sjemenke, lanene te sezamove sjemenke, bademe, pistacije i lješnjak. Od povrća treba  jesti grah, leću, mrkvu, brokulu, cvjetaču, repu, špinat, komorač, obični i slatki krumpir“, kaže M.Filipović.

Više tekućine, manje masnoća

Neće svi koji imaju problema s usporenom probavom profitirati od prehrane bogate vlaknima, a uzrok tome može biti činjenica da ne piju dovoljno tekućine, što je obavezno u slučaju da unosite veću količinu vlakana. Potrebno je piti tekućinu za svakim obrokom, ali uz vodu, čajeve i sokove potrebno je unositi i namirnice u tekućem obliku poput juha i variva. Pića s kofeinom, kao što su kava, čaj i neka gazirana pića, mogu pojačati kiselinu u želucu što dovodi do žgaravice.

Gazirana pića općenito izazivaju nadutost, što također može dovesti do žgaravice.Da spriječili probavne probleme, odaberite pića koja nisu gazirana i ne sadrže kofein, kao što su biljni čajevi, mlijeko i obična voda. Masna hrana, kao što su čips, hamburgeri i pržena hrana, je teže probavljiva i može uzrokovati bol u želucu i žgaravicu, pa je potrebno jesti više mesa i ribe, i piti obrano ili poluobrano mlijeko.


Probiotici – dobre bakterije

Važnu ulogu u nastojanju da smanjite rizik od nastanka probavnih tegoba ima kretanje, kontonuirano vježbanje. „Ne zaboravite da je vaše crijevo mišić i ako cijeli dan sjedite, ne samo da ćete se vi ulijeniti, nego će se to dogoditi i vašem probavnom traktu. Istraživanja su pokazala da ljudi koji sjede triput češće obolijevaju od konstipacije. Probiotičke namirnice obiluju prijateljskim bakterijama (jogurt, kefir, kiseli kupus, miso) koje mogu pomoći u održavanju zdrave probave.

Prije nego posegnete za sintetskim pomagalima potražite pomoć iz prirode. Probajte provjerene recepte koji mogu pomoći. Preporučuje se sok od limuna pomiješan s toplom vodom i zaslađen medom. Samo pazite da ne pretjerate sa zaslađivanjem. Ovim ćete receptom pročistiti crijeva i riješiti se mogućeg zatvora. Također, topla voda s limunom djeluje dobro i na glavobolju i mučninu.

Dobro je u prehranu uvrstiti sjemenke lana zbog dijetalnih vlakana. Dijetalna vlakna mogu reducirati razinu kolesterola kod srčanih oboljenja, smanjuju izloženost debelog crijeva štetnim tvarima iz hrane, pomažu kod konstipacije i stabiliziraju razinu šećera u slučaju dijabetesa. Navečer sameljite u mlincu za kavu ili mikseru 3 čajne žlice sjemenki lana i potopite ih u malo vode. Tijekom noći sjemenke lana će nabubriti. Nabubrene sjemenke se uzimaju prije većih obroka  (doručka, ručka i večere) po jedna žlica s čašom vode. Svaku večer se priprema nova količina. Biljni čajevi, anis, komorač, metvica, kamilica, odlično djeluju na lošu probavu. Primjenite neki od savjeta i napravili ste veliku stvar za sebe i svoju probavu“ , poručuje Meri Filipović.
 


Autor 5.6.2012. u 19:21